Managerul Radu-Cornel Aron anunța că deja de marți, 5 octombrie, toate paturile din secția Covid a Spitalului Orășenesc Ștei fuseseră ocupate. Interlocutorul nostru a mai declarat că, în urma creșterii rapide a numărului de infectări, a decis suplimentarea numărului de paturi și a personalului din secția Covid.

„Numărul cazurilor de Covid a crescut de la o zi la alta și, în consecință, am activat măsurile pe care le-am propus în planul de reziliență înaintat Direcției de Sănătate Publică. Prin urmare, începând cu data de 25 septembrie, am internat primii pacienți, ceea ce a însemnat și ocuparea celor patru paturi pe care le aveam, în momentul respectiv, alocate pacienților pozitivi. Din cauza creșterii foarte rapide a numărului de cazuri, după întâlnirea de duminică, de la sediul Prefecturii, unde am fost convocați de către domnul prefect, am majorat numărul paturilor de la patru la șase și deja am și ocupat cele două paturi suplimentare, deci, acum, în spitalul nostru sunt șase cazuri pozitive.

În acest moment, personalul nostru medical acoperă necesarul. Am încheiat un contract de voluntariat cu un medic infecționist dispus să ne ajute cu pacienții internați.

Vom aloca un număr mai mare de personal mediu sanitar – asistente, tocmai pentru a monitoriza mai bine pacienții care sunt internați în secția Covid și pentru a putea face față presiunii foarte mari în care se lucrează acolo, știut fiind faptul că echipamentele de protecție creează un disconfort semnificativ și, după trei, patru ore de lucru, personalul trebuie să ia o pauză și să fie înlocuit, deoarece pacienții nu pot fi lăsați nesupravegheați. De aceea, vom dirija personalul disponibil din secțiile care, în urma noilor reglementări, nu mai fac internări spre secția Covid și Camera de gardă, unde presiunea va fi mult mai mare, în aceste condiții”, a relatat managerul.

Interlocutorul nostru a descris și traseul pacienților infectați cu SARS-CoV-2, aceștia, în urma diagnosticării și stabilirii gravității bolii rămânând la Spitalul Orășenesc Ștei sau fiind transferați spre alte unități spitalicești din județ: „Pacienții care rezultă că sunt pozitivi, în urma triajului făcut în spitalul nostru, sunt trimiși la spitale de nivelul 2 sau 1, respectiv la cel din Beiuș, pentru evaluare și, după aceea, noi, fiind un spital de nivelul 3, primim pacienții evaluați ca având forme ușoare sau medii”.

Managerul Radu-Cornel Aron ne-a dat și vești bune, acesta precizând că majoritatea personalului Spitalului Orășenesc Ștei s-a vaccinat: „Personalul medical este vaccinat în proporție de 92 la sută, iar persoanele care au rămas nevaccinate fie au diverse contraindicații, alergii, fie au trecut recent prin boală. Nu am avut refuzuri din partea personalului de a se vaccina”.

Aceeași tendință se înregistrează și în ceea ce privește populația din zona Șteiului, numărul celor care vin să se vaccineze crescând de la o zi a alta: „S-au efectuat, în septembrie, 258 de doze – 89 cu doza întâi, rapelul, 56 și doza a treia 113. Se poate observa că persoanele care au ales să se vaccineze vin, în număr la fel de mare, să primească și doza 3.

În primele două zile din luna octombrie, am efectuat un număr de 204 vaccinări, din care cu doza întâi 82 de persoane, două cu rapel și 120 cu doza a treia. Deci, se poate observa o creștere, poate și din cauza înmulțirii numărului de cazuri și a mai bunei mediatizări a eficienței vaccinării, mai ales a faptului că vaccinații, chiar și în cazul infectării, vor face forme ușoare și nicidecum să ajungă la ATI”.

La finalul dialogului nostru, managerul Radu-Cornel Aron ne-a asigurat că toți doritorii se vor putea vaccina la centrul din Ștei: „Noi avem acum, la centrul de vaccinare, program de trei ore de lunea până joia, iar vinerea de la ora 8 la 18. În momentul creșterii afluxului de persoane dornice să se vaccineze, vom mări orarul centrului. În plus, avem și personal dispus să lucreze în centrul de vaccinare. Prin urmare, nicio persoană care se va prezenta la centru pentru imunizare împotriva SARS-CoV-2 nu va rămâne nevaccinată”.