Search and Rescue 2009 - Capitala medicinei de urgenţă s-a mutat la Băile Felix
Sute de medici, pompieri, studenţi, salvamontişti şi alte persoane care au ca domeniu de activitate salvarea în situaţii de urgenţă participă în această perioadă la Conferinţa Naţională "Search and Rescue 2009", organizată de asociaţia SARTISS în parteneriat cu SMURD Bihor, ISU Bihor, Universitatea din Oradea - Facultatea de Medicină şi Farmacie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Societatea de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă din România, Fundaţia pentru SMURD, Consiliul Naţional Român de Resuscitare şi Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor. După un cocktail oferit de către organizatori miercuri seara la Hotel Internaţional, ieri a avut loc deschiderea oficială a Conferinţei.
La Conferinţa Naţională "Search and Rescue 2009" au luat parte subsecretarul de stat dr. Raed Arafat, şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, inspector şef împuternicit la comanda ISU Bihor, col. Ioan Baş, general med. Henri Julien, comandantul Şcolii Naţionale de Specializare în domeniul Sanitar al Armatei Franceze, reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi ai Universităţii Oradea.
Scopul acestei Conferinţe este să încurajeze practica modernă, eficientă şi corectă a medicinii de urgenţă în România, dar şi să se constituie într-o scenă de prezentare a experienţelor şi a schimbului de informaţii. "Conferinţa se adresează situaţiilor speciale de salvare: de la situaţiile complexe ale traumatologiei aplicate, prezentarea de strategii, proceduri şi protocoale moderne, practica anesteziei în departamentul de urgenţă, până la managementul accidentelor în diverse situaţii speciale", a precizat dr. Hadrian Borcea, preşedintele comitetului de organizare. Conferinţa se bucură de acreditarea Colegiului Medicilor din România, de publicarea tuturor rezumatelor, dar şi a lucrărilor selectate de către Comitetul Ştiinţific al Conferinţei. "În România, datorită sprijinului primit din toate părţile, am ajuns să pornim o acţiune amplă, să reglementăm sistemul medicinei de urgenţă printr-o lege clară. Este un sistem integrat, care dorim să funcţioneze fără ca interesele să strice acest lucru. Mă bucur că această Conferinţă se ţine la Oradea, locul în care, în 1993, s-a avut curajul înfiinţării unui nou centru SMURD, chiar dacă din toate părţile erau presiuni ca acesta să nu fie înfiinţat", a declarat dr. Raed Arafat. După deschidere, programul a continuat cu susţinerea cursurilor "Trauma în situaţii speciale", "Managementul situaţiilor speciale", "Situaţiile speciale din structurile de primiri urgenţe" şi altele, acestea desfăşurându-se până mâine. Alături de secţiunile interesante, unde practicienii în domeniul salvărilor în situaţii speciale vor putea expune propriile lucrări, în cadrul conferinţei participanţii vor putea asista la simpozioane şi cursuri pe teme de interes, prezentări ale companiilor din domeniu, expoziţie de instrumentar, aparatură, produse utilizate în domeniul situaţiilor speciale şi alte activităţi interesante.
De asemenea va avea loc şi o întâlnire româno-maghiară care face parte din cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră a Programului de Instruire şi Dezvoltare a Abilităţilor pentru Salvatori, finanţat prin programul PHARE CBC şi MDRL. La întâlnire vor fi prezenţi şi pompieri ai Asociaţiei Pompierilor din Berettyoujfalu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.