Legea 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost modificată printr-o Ordonanţă adoptată de Guvern. Modificările au fost justificate de încercarea de a aduce legea la prevederile directivelor europene, limitând astfel efectele consumului de produse din tutun.

Această ordonanţă impune norme mai restrictive în privinţa spaţiilor în care este permis fumatul. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2009, în spaţiile publice închise, fumatul va fi permis numai în camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate şi care să nu fie spaţii de tranzit sau de acces. Începând cu această dată, în restaurante şi baruri, spaţiile de fumat vor reprezenta maxim 50% din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor, fiind obligatoriu ventilat şi izolat. În ceea ce priveşte localurile cu o suprafaţă mai mică de 100 mp, acestea pot alege să funcţioneze ca unităţi în care nu se fumează sau, din contră, în care se fumează. Dacă aceste prevederi nu vor fi respectate, vor interveni sancţiuni cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei.
Tot din data de 1 ianuarie 2009, va fi interzisă comercializarea produselor din tutun în incinta şi în jurul spitalelor şi unităţilor de învăţământ, aici făcând excepţie instituţiile de învăţământ superior, iar din data de 1 iulie 2008 vor fi introduse pictograme pe pachetele de ţigări. Totodată, a fost interzisă distribuirea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani sau sponsorizarea produselor din tutun la evenimentele sau activităţile destinate acestora, în acest sens fiind modificată şi Legea 257/2004 privind publicarea şi sponsorizarea produselor din tutun. Astfel, au fost eliminate prevederile care, direct sau indirect, permit promovarea consumului şi a produselor din tutun în rândul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor. Potrivit aceleiaşi ordonanţe, este interzisă publicitatea la produsele din tutun în presa scrisă sau orice publicaţii şi materiale tipărite, în sălile de spectacol, cinematografe sau alte săli de proiecţie a materialelor vizuale destinate publicului. Totodată, este interzisă publicitatea realizată prin intermediul mesajelor inscripţionate pe suprafeţele mijloacelor de transport în comun şi ale oricărui mijloc de transport, precum şi folosirea mărcilor produselor din tutun pe alte produse decât cele de tutun. Pe lângă acestea, este interzisă şi publicitatea prin oferirea gratuită de jocuri sau jucării care promovează fumatul sau în care este utilizată o marcă de produs din tutun.
Amenzile pentru distribuirea gratuită a produselor din tutun minorilor sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei, pentru persoane juridice, şi între 500 şi 1.000 lei, pentru persoanele fizice, iar în cazul nerespectării prevederilor privind publicitatea produselor din tutun se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.

În România, aproximativ 35% dintre persoanele între 15 şi 24 de ani sunt fumătoare, majoritatea începând să fumeze înainte de a împlini vârsta de 20 de ani, acesta fiind şi motivul pentru care se încearcă protejarea tinerilor de efectele publicităţii.