Managerul Claudiu Lupău sublinia, cu ocazia unui interviu acordat recent, că principalul său obiectiv pentru anul trecut a fost creșterea gradului de încredere al populației în calitatea actului medical prestat la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș.

Un prim pas spre atingerea acestui obiectiv a fost completarea resursei umane a unității spitalicești beiușene:

„Principalul obiectiv al spitalului nostru a fost creșterea încrederii pacienților, a comunității din Țara Beiușului, în calitatea actului medical desfășurat aici. În acest scop, am încercat să identificăm punctele vulnerabile ale spitalului nostru și am început cu resursa umană, am identificat această resursă, calitatea serviciilor din Ambulatoriul integrat, din Compartimentul Primiri Urgențe și, nu în ultimul rând, calitatea serviciilor medicale din secțiile unității.

Am început prin a completa resursa umană a spitalului cu medici și personal auxiliar care să aducă plusvaloare în realizarea unui act medical de calitate. În total, în anul 2021, au fost angajați la Spitalul Municipal din Beiuș 8 medici, 12 asistenți medicali, un psiholog, un fiziokinetoterapeut, 3 registratori medicali, 10 infirmiere, 2 brancardieri, un statistician și un muncitor necalificat. În paralel, 11 persoane și-au încetat colaborarea cu spitalul nostru, printre care 3 medici, 2 asistenți medicali, 3 infirmiere și îngrijitoare, un jurist, un chimist și un economist. Medicii nou veniți în spitalul nostru sunt din specializările ortopedie, ginecologie, boli infecțioase, interne și primiri urgențe. Cât privește medicii care au părăsit spitalul nostru, aceștia provin din compartimentele Boli infecțioase, Ortopedie și Ginecologie”.

Echipa managerială, declara Claudiu Lupău, și-a propus și valorificarea aparaturii existente în spital. În acest sens, a fost impulsionată activitatea Compartimentului Imagistică:

„Referitor la partea de aparatură medicală, unul dintre obiectivele a fost să impulsionez activitatea Compartimentului de imagistică, mai concret prin punerea la treabă a tomografului computerizat existent încă de anul trecut în spital. Prin urmare, în anul 2021, am realizat 3073 de expuneri CT, față de 798, în 2020. Cu alte cuvinte, această cifră ne arată că aproximativ două mii de oameni din zona Beiușului nu au mai fost nevoiți să se deplaseze la Oradea pentru investigații CT de înaltă performanță, beneficiind aici, la Beiuș, de aceste servicii. Pe de altă parte, o mare parte din acești două mii de oameni probabil că nici n-ar fi recurs la serviciile unui tomograf computerizat dacă acesta nu ar fi fost activ în spitalul nostru!”

Văzut de managerul Claudiu Lupău ca o interfață a spitalului în relația cu pacienții, un punct de intrare a pacienților în unitatea spitalicească beiușeană, Ambulatoriul integrat și-a intensificat activitatea chiar în condițiile actualului context pandemic:

„Am insistat foarte mult pe deschiderea în comunicare a Ambulatoriului în relația cu pacienții. Am recurs la toate mijloacele de promovare a programului de lucru al cabinetelor din Ambulatoriu. De asemenea, am folosit un sistem de programare a pacienților atât online, cât și telefonic. Toate acestea au crescut adresabilitatea Ambulatoriului integrat, în 2021, cu aproximativ 30 la sută față de 2020, în condițiile unui an pandemic foarte dificil. Am reușit, în ciuda unui an pandemic foarte dificil, să recâștigăm încrederea pacienților în serviciile din Ambulatoriul Beiuș și să ne menținem la o cifră lunară între 3.500 și 3.900 de cazuri, ceea ce, din punctul meu de vedere, este un rezultat semnificativ, repet, în condițiile a două valuri pandemice foarte puternice, și anume în lunile aprilie, mai și iunie și apoi în septembrie, octombrie, noiembrie, chiar și parte din decembrie. În total, la Ambulatoriul Beiuș, în anul 2021, am avut 42.946 de consultații, față de cele 35.136 din 2020”.

Interlocutorul nostru a precizat că anul 2021 a adus o creștere a numărului de pacienți, dar și atingerea indicatorilor de performanță prevăzuți în noul contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, document semnat în luna august a anului trecut:

„La unul dintre principalii indicatori prezenți în contractul cu CAS Bihor, și anume indicele de complexitate a cazurilor, odată cu semnarea contractului în luna august, am înregistrat o creștere semnificativă, situându-ne exact în zona prevăzută: 1,2 spre 1,25. Începând din luna august, indicele de complexitate a cazurilor a crescut lună de lună, ajungând în luna noiembrie chiar la 1,3, ceea ce este un semn foarte bun și ne dă speranțe că în condițiile unui an normal, fără pandemia Covid, spitalul nostru s-ar poziționa la un indice de complexitate a cazurilor foarte bun.

Un alt indicator important este durata medie de spitalizare, numărul mediu de zile în care pacienții se externează din spital. Atât în anul 2020, cât și în 2021, numărul de zile este ușor peste valoarea ideală, care ar fi undeva la 5 zile și jumătate de spitalizare. Am ajuns undeva la 6,3, asta tot din cauza numărului mare de zile necesare vindecării totale a patologiei Covid.

Cifrele din anul 2021 sunt mult peste sunt mult peste cele din 2020, ceea ce demonstrează încă o dată creșterea încrederii pacienților în calitatea actului medical din spitalul nostru. Concluzionând, am ajuns, în 2021, la un număr de 3.820 de pacienți, față de cei 3.300 din 2020”.

În fine, nici lucrările de investiții și reparații nu au fost neglijate, circa 724 de mii de lei fiind alocați din fonduri proprii pentru modernizarea spitalului. În plus, concluziona managerul Claudiu Lupău, Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș a încheiat anul 2021 cu un sold de peste 1,9 milioane de lei, situație fără precedent în ultimii ani:

„Din categoria lucrărilor programate, au fost finalizate reabilitarea Compartimentului Primiri Urgențe și proiectul de reabilitare termică și energetică și electrică a spitalului. Foarte importantă a fost capacitatea noastră de adaptare rapidă la condițiilor generate de pandemie și efectuarea unor lucrări de maximă urgență, mai ales în partea de reabilitare a rețelei de oxigen a spitalului. Astfel, am schimbat integral rețeaua de oxigen din compartimentele Primiri Urgențe, Îngrijiri paliative - care a fost apoi transformat în secție de boli infecțioase, precum și secțiile de boli infecțioase, pediatrie, cardiologie și neurologie, ultimele două fiind secții-tampon.

De asemenea, anul trecut am schimbat integral acoperișul Staționarului 2, lucrare realizată exclusiv cu fonduri de la bugetul local.

Anul 2021 a însemnat o creștere semnificativă a performanței financiare a spitalului, și anume cu 135 la sută mai mult decât în anul 2020! Dacă ar fi să ne referim la partea de venituri, în anul 2020 realizam undeva la 37 de milioane de lei, iar anul trecut am ajuns la 44 de milioane. Totalul cheltuielilor din 2020 a fost de 38 de milioane, iar în 2021, undeva la 43 de milioane. Una peste alta, finalul anului 2020 găsea spitalul din Beiuș cu un sold de 826.935 de lei. Ca urmare a creșterii performanței clinice a spitalului și a indicatorilor de performanță, la finele anului 2021 am înregistrat un sold în trezorerie de 1.948.340 de lei, ceea ce reprezintă, după cum spuneam, o creștere cu 135 de procente față de 2020. Din punctul meu de vedere, este o performanță financiară fără precedent în ultimii 15 ani la spitalul beiușean și marea mea satisfacție vine din aceea că s-a petrecut pe fondul creșterii performanței clinice a spitalului, respectiv a indicatorilor de performanță”.