Liberalii bihoreni au depus ieri, la Prefectura Bihor, o adresă prin care îi solicită reprezentantului Guvernului în teritoriu ca în momentul în care preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, îşi va depune candidatura pentru un nou mandat în fruntea administraţiei publice din partea PDL să constate încetarea actualului mandat. Alături de liderii liberali a fost şi preşedintele PSD Bihor, senatorul Iona Mang.

Liderul PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, care candidează din partea USL pentru fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a depus la Prefectura Bihor o adresă prin care doreşte "prevenirea unei posibile încălcări a legii". Mai exact, liberalii vor ca prefectul să emită un ordin privind încetarea mandatului de preşedinte al CJ Bihor a lui Radu Ţîrle în momentul în care acesta se va înscrie în cursa electorală sub sigla PDL. În adresă se precizează faptul că Radu Ţîrle a candidat la alegerile locale din 2008 pe lista PNl, iar potrivit art. 15, alin 2, lit. g din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, calitatea de preşedinte al consiliului judeţean încetează de drept concomiteant cu pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului pe a cărui listă a fost ales. "Totodată, în conformitate cu prevederile art. 8, alin. 2 din Legea nr. 14/2003 privind partidele politice, înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior. Ori, înregistrarea candidaturii domnului Radu Ţîrle la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor din partea Partidului Democrat Liberal reprezintă dovada deplină a faptului că s-a înscris în acest partid, demisionând, în felul acesta, din Partidul Naţional Liberal. În concluzie, având în vedere aceste împrejurări, vă solicităm ca ulterior înregistrării candidaturii domnului Radu Ţîrle la funcţia de preşedinte al CJ din partea PDL, în temeiul art. 16 din Legea 393/2004 să emiteţi, de îndată, un ordin prin care să constataţi încetarea mandatului său de preşedinte al CJ Bihor", se arată în adresa semnată de Cornel Popa. Liderul PNL Oradea, Ilie Bolojan, a declarat că Radu Ţîrle ar fi trebuit să-şi dea demisia din PNL încă din momentul în care a ales să participe la conferinţele de presă ale PDL. "Facem acest demers pentru că există posibilitatea ca, date fiind vitezele de reacţie cunoscute ale unor instituţii, să constatăm că se va auzi foarte greu la Prefectură că domnul Ţîrle şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Judeţean. Există posibilitatea ca, la cinci camere de sediul BEJ să se audă despre această candidatură abia peste 20 de zile, adică taman când se termină campania", a afirmat Bolojan.

Aviz primarilor-candidaţi

Prezent la conferinţa de presă, liderul PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a declarat că deşi totul pare o problemă internă a PNL, este vorba de un subiect care preocupă USL, deoarece alianţa doreşte să readucă respectul legii în procesul administrativ. "S-a făcut acest demers către Prefectură pentru a nu se putea spune că s-a uitat. Dacă nu se vor lua măsurile necesare ne vom continua demersurile", a menţionat Mang. Acesta a adăugat că prefectul Gavrilă Ghilea va trebui să procedeze la fel şi în cazul "unui primar PSD care candidează pentru PDL". Mang nu a vrut să nominalizeze primarul în cauză, însă cel mai probabil este vorba de primarul din Cefa, Dumitru Bărnău, care va candida din partea democrat-liberalilor.

Ioana MATEAŞ