Grupul PNL din Consiliul Judeţean a depus ieri un proiect de hotărâre prin care propun revocarea membrilor Consiliului de Administraţie de la Aeroportul Oradea, numirea unui nou CA, provizoriu, cu un mandat de patru luni, precum şi sistarea concursului pentru desemnarea noului manager al aerogării.

Anunţul a fost făcut de consilierii judeţeni PNL Călin Gal şi Ionel Avrigeanu, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Liberalii vor ca proiectul să fie inclus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CJ Bihor din 28 septembrie, astfel încât, în termen de 15 zile de la aprobarea lui, să poată fi numit un nou CA, cu o altă componenţă: doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi câte un reprezentant din partea statului, a municipiului Oradea, a marilor hotelieri, a industriaşilor şi a marilor comercianţi. Potrivit lui Călin Gal, două sunt motivele pentru care a fost depus acest proiect. Primul motiv invocat de liberali este neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute în contract de către actualul Consiliu de Administraţie, având în vedere că s-au pierdut toate cursele externe, iar cele interne sunt acoperite la minimum. În plus, lucrările la noul terminal pentru pasageri sunt întârziate cu un an şi trei luni. Al doilea motiv este modul în care se desfăşoară concursul pentru desemnarea unui nou manager: „Conform Legii 111/2016 şi a OUG 109/2011, procedura de selecţie se declanşează în 30 de zile de la data vacantării postului, respectiv 2 septembrie 2019. Or ea a început cu o lună înainte”. Gal a menţionat că o altă încălcare a legislaţiei a vizat scrisoarea de aşteptări pentru postul de director, care nu a fost întocmită şi adoptată de către autoritatea tutelară, adică CJ Bihor, ci de către CA al Aeroportului. Tot CA a stabilit ca selecţia candidaţilor să fie făcută de o comisie internă, dar, ulterior, au cooptat un expert extern. „Avem o struţo-cămilă: o comisie internă, dar şi un expert extern”, a afirmat consilierul judeţean liberal. În plus, acesta a mai acuzat că, deşi legea prevede ca membrii comisiei să fie specialişti în resurse umane, iniţial nici măcar un astfel de specialist nu a figurat între membrii comisiei. O altă încălcare a legislaţiei: nu a fost înfiinţată o comisie de contestaţii, obligatorie şi publică.

„Considerăm că legea a fost încălcată în cascadă. Solicităm ca acest concurs să fie sistat pentru că încalcă grav prevederile legale şi aceşti oameni vor răspunde în faţa legii. Avem documentele prin care atât conducerea judeţului, cât şi a Aeroportului le-au făcut într-un secret continuu, pentru că scopul lor era de a pune un director care să nu facă treabă, conform necesităţilor locuitorilor judeţului Bihor şi ai municipiului Oradea”, a declarat Gal. Acesta s-a referit la comisia pe care preşedintele CJ Bihor a anunţat că o înfiinţează pentru a verifica „situaţia reală” de la Aeroport, Gal amintind că o solicitare a liberalilor din luna martie pentru înfiinţarea unei comisii constituite din consilieri judeţeni pentru a verifica exact acelaşi lucru a fost respinsă de conducerea CJ. Călin Gal consideră că, de fapt, Pasztor intenţionează să acopere situaţia de la aeroport şi îl acuză pe şeful CJ că are o înţelegere tacită cu şeful CA al aeroportului, Bimbo-Szuhai Tibor, al cărei scop este „desfiinţarea Aeroportului Oradea”. Gal adaugă că PSD şi ALDE sunt la fel de vinovaţi pentru că nu au sprijinit demersurile liberalilor de a devoala situaţia reală.

Consilierii liberali aşteaptă un răspuns din partea preşedintelui CJ, Pasztor Sandor, cu privire la problemele semnalate pentru a decide ce vor face. Ionel Avrigeanu a precizat că partidul nu va face plângeri penale, dar aşteaptă instituţiile avizate să se autosesizeze.