Dan Barna, candidatul Alianţei USR PLUS la alegerile prezidenţiale, s-a aflat ieri în judeţul Bihor, unde a avut mai multe întâlniri cu alegătorii. Într-o conferinţă de presă, el a menţionat că această campanie este despre „un tur doi fără PSD”, care ar da un semnal că „România începe să se însănătoşească”.

„Această campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale este despre o campanie cu un tur doi fără PSD. Este o campanie în care România poate să dea un mesaj că începe să se însănătoşească şi decide să se rupă definitiv de un dinozaur politic care nu mai guvernează de multă vreme”, a declarat Dan Barna la noul sediu al USR Bihor, situat pe strada Vasile Alecsandri nr. 1. Potrivit candidatului USR PLUS, priorităţile cuprinse în programul său sunt reforma constituţională, educaţia, sănătatea şi dezvoltarea infrastructurii.

„Este nevoie de o reformă constituţională, astfel încât preşedintele să poată gestiona crizele politice, precum cele prin care trecem astăzi”, a menţionat preşedintele USR, susţinând că preşedintele ar fi trebuit să poată dizolva Parlamentul şi să demareze alegeri anticipate în cazul în care un guvern cade în urma unei moțiuni de cenzură, dar nu există o majoritate pentru formarea unui alt guvern. Potrivit lui Barna, noul guvern este „la mâna lui Ponta” şi a altora ca el.

„O altă prioritate este legată de educaţie. Nu mai putem privi cum tinerii ne pleacă din ţară. În obiectivul meu propun alocarea a 6% real din PIB pentru educaţie”, a declarat Dan Barna, adăugând că educaţia trebuie să se realizeze în clădiri moderne, cu materiale didactice moderne, iar profesorii să fie plătiţi precum judecătorii sau medicii.

De asemenea, liderul USR consideră că e nevoie de o nouă lege a sănătăţii, precum şi de o strategie naţională a resurselor umane medicale.

„Dosarul Colectiv trebuie soluţionat”

În urma imaginilor apărute ieri în presă referitoare la incendiul de la Colectiv, Dan Barna a declarat că cere autorităţilor să urgenteze rezolvarea dosarului.

„Am văzut imaginile apărute astăzi (ieri – n.r.). În incendiul de la Colectiv am pierdut şi eu o persoană dragă. Sunt patru ani de la Colectiv. Este cel puțin surprinzător și aștept poziția oficială a autorităților, e surprinzător să aflăm acum, după patru ani, că este și un film oficial care nu a fost luat în calcul și care arată că lucrurile nu au funcționat așa cum ar fi trebuit să funcționeze. Aștept poziția autorităților și le cer în mod ferm ca acest dosar să se încheie. Nu putem să așteptăm și să permitem ca și dosarul Colectiv să aibă aceeași soartă cum a avut Mineriada și dosarul Revoluției sau dosarul 10 august, care și el pare rătăcit prin niște birouri. Dosarul Colectiv este genul de situație unde autoritățile trebuie să dea niște răspunsuri și unde trebuie să avem concluzii foarte clare”, a afirmat Dan Barna, adăugând că „victimele și urmașii acestora merită răspunsuri de la statul român”.

Şanse pentru noul guvern

În ceea ce priveşte noul guvern, Dan Barna a declarat că are şanse bune să fie învestit, chiar dacă „Ponta confirmă încă o dată că este, de fapt, susţinătorul guvernului Dăncilă şi vrea ca doamna Dăncilă să rămână pe mai departe”.

„În funcţie de componenţa finală a cabinetului va fi şi decizia noastră de, sperăm noi,  susţinere a învestirii acestui guvern, dar această susţinere este clar condiţionată de principiul pe care îl avem şi în protocolul politic agreat cu premierul desemnat prin care membrii guvernului nu trebuie să fie persoane cu probleme de integritate, de plagiat sau colaboratori ai Securităţii. Suntem foarte fermi pe aceste criterii privind integritatea componenţei guvernului”, a precizat Barna.