Deputatul UDMR Cseke Attila a susținut ieri, într-o conferință de presă, că Ordonanța de Urgență 156, prin care Guvernul vrea să trimită bani pentru proiecte în teritoriu este făcută pentru concentrarea dezvoltării în jurul reședințelor de județ și nu, așa cum se susține în cuprinsul ei, pentru reducerea decalajelor între localități.

 

Deputatul a salutat la început Ordonanța, spunând că posibilitatea ca orașele și municipiile să poată depune proiecte în numele localităților aparținătoare este un lucru foarte bun și că le va ajuta mult să se dezvolte. Problema o reprezintă aici, felul în care a fost adoptată și faptul că exclude multe din localitățile care ar avea nevoie de dezvoltare.

„Guvernul susține că era necesară această Ordonanță în contextul pandemiei dar credem că s-au grăbit și au profitat de alegeri. În plus, ar fi trebuit trimisă în parlament sub formă de lege pentru a o putea discuta și modifica înainte să intre în vigoare. Înțeleg reticența guvernanților față de majoritatea parlamentară, dar ea reflectă voința electoratului și trebuie respectată. Să nu uităm că același parlament a aprobat Planul Național de Relansare și Reziliență al României al Guvernului. Ordonanță are multe lacune și folosești termeni neclari. De exemplu, se vorbește de Zona Urbană Funcțională (ZUF) fără a se defini clar ce înseamnă asta. La întrebările noastre ni s-a spus că se referă la zonele în care se poate ajunge în 30 de minute de la localitatea de reședință. Apoi, ca să poți face proiecte trebuie să aparții de o astfel de ZUF, cu condiția ca localitatea sau comuna, satul, să aibă o creștere continuă în ultimii trei ani. Cu o natalitate în scădere și investiții puține, este clar că doar localitățile de lângă reședințele de județ, acolo unde se mută mulți oameni care lucrează în orașe, au o creștere a populației, și, deci, șanse să obțină bani. După criteriul acesta, la noi, doar comunele de lângă Oradea sunt eligibile. Este un lucru bun pentru aceste comune, dar exclude foarte multe localități care nu au nicio șansă să se dezvolte. Programul pare conceput pentru a dezvolta țara prin concentrarea în jurul reședințelor de județ și nu pentru reducerea decalajelor între localități”, a spus Cseke Attila, care a mai adăugat că vede în acest proiect un început de reorganizare pe modelul abandonat de Guvernul Cioloș, acela cu 7 capitale regionale.

„Eu în ZUF văd un început de reorganizare a administrației ca în 2016, când Oradea aparținea de Cluj-Napoca și nu era capitală regională. iar în Bihor erau 6 poli rurali, după niște criterii care nu aveau nimic în comun cu dezvoltarea. În plus, se ridică la nivel de lege obiectivul de mutare al cetățenilor în localitățile limitrofe, ca soluție pentru dezvoltarea zonelor. Din păcate, va fi bine pentru orașele mari, unde oamenii o duc oricum mai bine, dar va duce la abandonarea unor comunități rurale și va amplifica decalajul dintre localități”, a mai spus deputatul, care a subliniat că formațiunea din care face parte va încerca să îmbunătățească proiectul.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 156/2020 privind unele măsuri pentru susținerea dezvoltării teritoriale a localităților urbane și rurale din România cu finanțare din fonduri externe nerambursabile are ca obiectiv declarat „reducerea decalajelor economice, sociale şi teritoriale între diversele regiuni”.