Liderul grupului liberal din Consiliul Judeţean Bihor, Ionel Avrigeanu, critică din nou modul în care două instituţii din subordinea administraţiei judeţene a alocat 1,5 milioane lei în primele şase luni ale anului pentru proiecte depuse de ONG-uri apropiate UDMR, „abonate” la bani publici.

Consilierul judeţean Ionel Avrigeanu a prezentat ieri situaţia proiectelor finanţate în primele şase luni ale acestui an de administraţia judeţeană prin două dintre direcţiile din subordine: Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (DDIP) şi Direcţia Social Comunitară Bihor (DSC). Fondurile totale avute la dispoziţie se ridică la 1,5 milioane lei. „Am văzut că sunt abonate aceleaşi ONG-uri, ba au apărut şi altele. Sumele sunt total disproporţionate”, a menţionat Avrigeanu. El a dat exemplu Asociaţia Natura Antică, din Săcueni, care ar fi organizat acţiunea „Şah în natură”, pentru care a primit 30.000 lei. „Cu aceşti bani se poate organiza campionatul judeţean de şah. Dacă ar fi venit Kasparov se justifica această sumă, dar eu bănuiesc că a fost vorba de câţiva pensionari care au jucat şah în parc pe o pătură”, susţine Ionel Avrigeanu. O altă asociaţie, Margittai Társaság, a primit bani pentru trei proiecte: Împreună pentru un trecut şi viitor - 5.000 lei, Tabără de vară - 5.000 lei şi Ghetuţele lui Moş Nicolae - 4.000 lei. De asemenea, Asociaţia Pro Săcueni a primit 9.000 lei pentru Zilele Săcueniului, „deşi nu cred că asociaţia aceasta organizează Zilele Săcueniului”. În plus, pentru Viitorul Borş au fost alocate sume atât de către DDIP, cât şi de către DSC: „pentru un campionat judeţean, nu ştim pentru ce sport” a primit 15.000 lei de la DSC, iar pentru echipamente a primit 7.000 lei de la DDIP. Avrigeanu a menţionat că, având în vedere că nu figurează nicăieri informaţii cu privire la locul şi data activităţilor plătite din banii CJ şi nici impactul pe care aceste activităţi le are, „sunt suspiciuni că multe dintre aceste activităţi nu se desfăşoară efectiv” sau eficienţa acestor activităţi este zero. Din acest motiv, grupul PNL va depune un proiect de hotărâre la CJ Bihor prin care, în regulamentul celor două direcţii, să se instituie obligaţia de a afişa pe site data, durata şi locaţia fiecărei activităţi sponsorizate de CJ Bihor. „Dacă Consiliul Judeţean refuză propunerea noastră, înseamnă că conducerea instituţiei este în complicitate cu cei care drenează aceşti bani”, susţine liderul grupului PNL. Tot el a remarcat faptul că printre proiectele finanţate nu se regăsesc proiecte legate de Centenar. „La Consiliul Judeţean acesta este un subiect tabu. Nu ne mirăm, căci cei doi parteneri de guvernare locală, PSD şi ALDE, stau în genunchi în faţa UDMR, care gestionează aceste fonduri. PSD şi ALDE se mulţumesc cu firimituri sau tac din gură fiindcă sunt acceptaţi la masa puterii”, a mai declarat Ionel Avrigeanu.

Pe de altă parte, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean a reclamat asocierile încheiate de administraţia judeţeană cu Fundaţia Partium, care va monta plasă de protecţie pe clădirea Şcolii Szacsvay Imre, respectiv cu Fundaţia Alma Mater, care va fi plătită pentru repararea reţelei termice de la Liceul Ady Endre. „Am solicitat să vedem dacă aceste fundaţii au în domeniul de activitate astfel de activităţi. Mi-e greu să cred că Partium se ocupă de construcţii, respectiv montare de plase de protecţie, iar Alma Mater se ocupă de repararea reţelelor termice. Din punctul nostru de vedere, este o metodă nouă de sifonare a banilor, pentru că nimeni nu va controla dacă lucrările costă într-adevăr atât”, a afirmat Avrigeanu, adăugând că lucrările au fost atribuite fără licitaţie.