Stresaţi, închişi şi maltrataţi: un videoclip care prezintă cruzimea dresajului aplicat elefanţilor destinaţi profitabilei industrii a turismului din Thailanda a fost difuzat de activiştii pentru drepturile animalelor, care solicită încetarea imediată a practicilor folosite de îngrijitori.

Un elefant nu se supune în mod firesc, el este supus. Pentru a-l dresa în scopuri turistice, îngrijitorul foloseşte „phajaan", o tehnică care-i „zdrobeşte animalului spiritul", după cum susţin aceştia.

Separat de mama sa şi supus unui mare stres, puiul de elefant este închis într-o incintă îngustă şi legat cu lanţuri şi funii, arată imaginile filmate cu camera ascunsă anul trecut în Thailanda şi publicate de grupul britanic pentru protecţia animalelor World Animal Protection (WAP).

Filmuleţul ne prezintă cum îngrijitorul înţeapă puiul de elefant cu o tijă cu vârf metalic ascuţit pentru a-l face să înţeleagă comenzile de bază, care-i provoacă uneori sângerări.

„Scopul este de a atinge dominaţia completă prin recompense şi pedepse. Trebuie să-l faci să înţeleagă că a nu te supune este dureros", a explicat pentru AFP Jan Schmidt-Burbach, de la WAP, care deplânge multiplele „daune fizice şi psihice" aduse acestor animale.

Circa 3.000 de elefanţi sunt folosiţi în mod obişnuit în industria turismului din Thailanda, însă o dată cu epidemia de Covid-19, ei „au intrat în şomaj".

Peste o mie dintre aceştia, ameninţaţi de foame, au fugit din taberele pustii pentru a se întoarce în locurile natale, un val migratoriu de o amploare fără precedent într-o perioadă atât de scurtă.

Activiştii speră că această criză va fi un bun prilej pentru debutul unei reflecţii pe scară largă asupra statutului elefantului domestic în Thailanda.

Numărul elefanţilor aflaţi în captivitate a crescut cu 30% în 30 de ani, iar sectorul are o imperioasă nevoie de reglementare. Odată ce sunt domesticiţi, elefanţii nu sunt văzuţi altfel decât celelalte animale domestice potrivit legii thailandeze, spre deosebire de cei sălbatici, care sunt protejaţi.