Prințul Philip al Marii Britanii, soțul reginei Elizabeth a II-a, și-a sărbătorit cea de-a 98-a aniversare în privat, luni, în condițiile în care s-a retras din viața publică în urmă cu doi ani.

Ducele de Edinburgh și regina Elizabeth sunt căsătoriți de 71 de ani, el fiind cel mai în vârstă prinț consort din istoria Marii Britanii. Prințul moștenitor Charles de Wales și ducele Andrew de York, fiii prințului Philip, i-au urat acestuia „La mulți ani!” prin intermediul unor mesaje publicate pe platforma de micro-blogging Twitter, la fel și prințul William, nepotul său, și soția acestuia, ducesa Catherine de Cambridge.

Prințul Philip s-a retras din viața publică în mai 2017, dar, de atunci, a mai apărut la câteva evenimente oficiale alături de regina Elizabeth a II-a. El a fost și spitalizat de mai multe ori în ultimii ani, pentru diverse probleme de sănătate, cel mai recent anul trecut, pentru o intervenție chirurgicală la un șold.

Mult timp cunoscut pentru energia lui inepuizabilă, Philip i-a stat alături soţiei sale, fără greşeală, în cei 67 de ani de domnie ai acesteia, iar regina spune că prinţul este „stânca ei”. Constanţa sa în rolul de fidel adjunct i-a atras simpatia supuşilor britanici, în ciuda caracterului său aspru şi a unor gafe devenite celebre.

„Ai reușit să scapi fără să fii mâncat?”, a fost una dintre replicile sale pentru un student britanic ce a mers într-o expediție de unul singur în Papua Noua Guinee, în 1998.

Prințul Philippos al Greciei și Danemarcei s-a născut în Corfu, pe 10 iunie 1921, fiind unicul fiu dintre cei cinci copii ai prințului Andrei al Greciei - fratele mai mic al împăratului Constantin - și ai prințesei Alice de Battenberg. La vârsta de 18 luni, el și familia sa au fost evacuați cu o navă a Marinei regale britanice din Grecia frământată de conflicte. Familia s-a stabilit la Paris, iar prințul Philip a fost trimis la un internat în Marea Britanie când avea 7 ani. Și-a continuat studiile în sudul Germaniei și apoi în Scoția. A devenit cadet al Marinei britanice în 1939 și și-a făcut serviciul militar pe nave în Oceanul Indian și Mediterana. A fost introdus formal prințesei Elizabeth în iulie 1939, când tatăl acesteia, regele George al VI-lea, și familia sa făceau un tur al Royal Naval College din Dartmouth. În iulie 1947, a fost anunțată logodna lor. Prințul Philip și prințesa Elizabeth s-au căsătorit la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947.

Prinț al Greciei și al Danemarcei, Philip a renunțat la aceste titluri la scurt timp după căsătorie și a adoptat numele de familie al bunicilor materni, devenind cunoscut ca locotenentul Philip Mountbatten. După căsătorie a primit titlurile de duce de Edinburgh, conte de Merioneth și baron de Greenwich. Regina Elizabeth a II-a l-a numit prinț al Marii Britanii în 1957, iar, în 2011, tot ea i-a acordat titlul de Înalt Amiral al Marinei regale britanice, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări.

Pe 20 noiembrie 2017, prințul Philip a sărbătorit 70 de ani de căsătorie cu regina Elizabeth, aceasta fiind primul monarh britanic care a celebrat o nuntă de platină.

Prințul Philip și regina Elizabeth au împreună patru copii: prințul Charles de Wales, prințesa regală Anne, ducele Andrew de York și contele Edward de Wessex. De asemenea, au opt nepoți și opt strănepoți, cel mai recent născut fiind fiul ducilor Harry și Meghan de Sussex, Archie, în vârstă de o lună.