Festivalul anual al sculpturilor în gheaţă este în plină desfăşurare în nordul îndepărtat al Chinei, anul acesta având ca temă principală Drumul Mătăsii.

Festivalul Gheţii şi Zăpezii din Harbin este organizat în fiecare an în marele oraş din nord-estul Chinei, nu departe de graniţa cu Rusia. Organizat în unul dintre cele mai reci locuri din China, unde miercuri temperaturile au fost cuprinse între minus 17 şi minus 28 de grade Celsius, festivalul oferă ocazia vizitatorilor să se plimbe printr-un adevărat oraş de gheaţă, iluminat noaptea de proiectoare multicolore.

Evenimentul a atras milioane de vizitatori de la lansarea sa, în 1985.

Anul acesta, sculpturile efemere sunt inspirate de vechile rute de pe Drumul Mătăsii care traversa Asia Centrală, conectând China cu Europa, cu caravanele sale de cămile.

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost inspirat de această epopee pentru a lansa proiectul său de infrastructură Noile Drumuri ale Mătăsii, care vizează consolidarea legăturilor comerciale dintre China şi principalii săi clienţi.

Această ediţia este prima care îşi deschide porţile de când noul coronavirus a lovit China, înainte de a se răspândi anul trecut pe tot globul.

Pentru a convinge turiştii să vină şi să admire palatele de gheaţă, în pofida temerilor provocate de epidemie, organizatorii au redus preţul biletului de intrare. Anul acesta, costă doar 100 de yuani (12 euro) vizitarea acestui festival care durează până la sfârşitul lunii februarie.