Actrița franceză Catherine Deneuve, care a semnat, alături de alte aproape 100 de celebrități, un articol apărut în publicația Le Monde, pentru „a apăra” dreptul de a deranja” al bărbaților, spune că își asumă acest text și că le cere scuze doar” victimelor hărțuirilor sexuale.

Un grup de femei celebre, printre care și actrița franceză Catherine Deneuve, a publicat, pe 9 ianuarie, un articol în Le Monde, pentru „a apăra” „dreptul de a deranja” al bărbaților și a se opune „campaniei de calomniere” declanșate de scandalul Weinstein de la Hollywood. „Salut cordial victimele actelor odioase care s-au putut simți agresate de acest articol apărut în Le Monde, lor și doar lor le cer scuze”, a scris actrița într-o scrisoare publicată pe site-ul cotidianului francez Libération. Deși textul din Le Monde a fost semnat de multe femei celebre, precum actrița Brigitte Lahaie, scriitoarea Catherine Millet, editorul Joëlle Losfeld, actrița Ingrid Caven, jurnalista Elisabeth Lévy și scriitoarea Catherine Robbe-Grillet, criticile i-au fost adresate mai ales lui Catherine Deneuve, cea mai cunoscută dintre ele.

„Catherine Deneuve și alte femei din Franța spun lumii despre modul în care misoginismul lor interior le-a lobotomizat fără cale de întoarcere”, a scris actrița Asia Argento, care l-a acuzat de viol pe producătorul de film american Harvey Weinstein. „Am semnat efectiv petiția (...). Da, iubesc libertatea. Nu îmi place această trăsătură a epocii noastre în care fiecare simte că are dreptul de a judeca, de a fi arbitru, de a condamna”, a explicat Catherine Deneuve, după valul de controverse stârnit de articol. „O epocă în care simplele denunțuri pe rețele sociale antrenează pedepse, demisii și, câteodată, linșaj mediatic (...) Nu scuz nimic. Nu judec asupra vinovăției acestor oameni, pentru că nu sunt în măsură să o fac. Și puțini sunt în măsură”, a continuat Deneuve. „Nu sunt naivă, sunt mai mulți bărbați decât femei care au astfel de comportamente. Dar acest hashtag (#Balancetonporc, n.r.) nu este o invitație la calomnie?”, spune actrița, întrebându-se apoi ce se va întâmpla în arte. „Îl vom arde pe marchizul de Sade? Îl vom creiona pe Leonardo da Vinci ca un artist pedofil și îi vom șterge pânzele? Vom elimina tablourile lui Gauguin din muzee? Vom distruge desenele lui Egon Schiele? Vom interzice albumele lui Phil Spector? Acest climat de cenzură mă lasă mută și mă îngrijorează în ceea ce privește viitorul societăților noastre”, a adăugat Deneuve.

Scrisoarea care apără bărbaţii

Actriţa Catherine Deneuve, care şi-a câştigat titulatura de mare stea a cinematografului francez datorită celor şapte decenii de carieră, este una dintre cele 100 de femei care au semnat o scrisoare deschisă în ziarul francez „Le Monde“ prin care „apără libertatea bărbaţilor de a deranja“. „Violul este o crimă, dar flirtul insistent sau stângaci nu reprezintă o ofensă, nici bravura o agresiune macho“, scriu în cotidian 100 de actriţe, scriitoare, cercetătoare şi jurnaliste, respingând „puritanismul“ apărut după primele acuzaţii de hărţuire sexuală care l-au vizat pe mogulul de la Hollywood Harvey Weinstein.   „Campania de acuzaţii, justiţia expeditivă: bărbaţii au fost sancţionaţi în profesia lor, constrânşi să demisioneze, doar pentru că au atins un genunchi, au încercat să fure un sărut, au vorbit de lucruri intime în timpul unei cine de lucru sau au trimis mesaje cu conotaţii sexuale unei femei care nu simţea atracţie la rândul ei“, susţin ele, evocând „un val purificator“ care s-a născut odată cu mişcările #Balancetonporc şi #Metoo.   Pentru acest grup de femei, din care fac parte şi editoarea Joëlle Losfeld, actriţa Ingrid Caven, jurnalista Elisabeth Lévy şi scriitoarea Catherine Robbe-Grillet, „această febră a trimis «porcii» la abator, în loc să ajute femeile să devină autonome, serveşte intereselor duşmanilor libertăţii sexuale, extremiştilor religioşi, a celor care estimează că femeile sunt fiinţe aparte, copii cu chip de adult“ şi cer să fie protejate.

„Ca femei nu ne recunoaştem în acest feminism care, dincolo de denunţări ale abuzurilor de putere, ia chipul unei uri faţă de bărbaţi şi sexualitate“, afirmă semnatarele textului.  „Noi apărăm o libertate a supărării, indispensabilă în libertatea sexuală. Suntem astăzi suficient de avertizate pentru a admite că instinctul sexual este prin natura lui ofensiv şi sălbatic, dar suntem şi suficient de conştiente pentru a nu confunda flirtul stângaci cu agresiunea sexuală“.