Băieţii salvaţi dintr-o peşteră inundată din Thailanda - Vor deveni călugări budişti
Majoritatea copiilor salvaţi dintr-o peşteră din Thailanda, unde rămăseseră blocaţi timp de două săptămâni, se vor retrage într-un templu budist înainte de a se întoarce la viaţa normală, au informat ieri autorităţile locale, citate de AFP.
„Se vor retrage nouă zile”, a declarat presei Prachon Pratsakul, guvernatorul oraşului Chaing Rai. „Unsprezece dintre ei vor deveni novici, iar antrenorul lor, Ek, va deveni călugăr”, a declarat el, referindu-se la Ekkapol Chantawong - deja novice -, care i-a ajutat pe copii să îşi păstreze calmul în peşteră.
Cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, membrii echipei de fotbal „Mistreţii sălbatici", rămaşi blocaţi în peştera Tham Luang (una dintre cele mai mari din Thailanda), între 23 iunie şi 10 iulie, au petrecut câteva zile în spital înainte de a se întoarce acasă.
După ce au supravieţuit bând apă potabilă de pe pereţii peşterii, timp de nouă zile fără niciun contact cu exteriorul, ei s-au recuperat rapid în săptămâna petrecută în spital, iar joi, 19 iulie, s-au rugat într-un templu budist pentru a fi protejaţi de rele. Următorul lor pas va fi o retragere într-un templu, o practică comună în ţările cu o majoritate budistă, cum este Thailanda.
Responsabilul budist din Chaing Rai, Praphun Khomjoi, a declarat că tinerii vor fi raşi în cap pe 25 iulie, înainte de a îmbrăca a doua zi veşmântul tradiţional al călugărilor budişti în cadrul unei ceremonii. Ei vor rămâne în diferite mănăstiri budiste până la data de 4 august. Unul dintre copii, Adul Sam-on, nu se va alătura acestora deoarece este creştin, a declarat guvernatorul.
„Mistreţii” reprezintă numele echipei de fotbal în care joacă băieţii plecaţi să exploreze peştera pe 23 iunie după un antrenament. Ei au rămas blocaţi din cauza creşterii nivelului apei în acea peşteră aflată în nordul Thailandei, în apropiere de graniţa cu Myanmar şi Laos. Împreună cu antrenorul lor, cei 12 băieţi au rămas nouă zile în peşteră fără niciun contact cu exteriorul, ei fiind descoperiţi de scafandrii britanici şi thailandezi trimişi să-i caute. Pentru sdalvarea copiilor şi-au dat concursul echipe specializate din mai multe ţări. Scafandrii aveau nevoie de 11 ore pentru a ajunge la locul în care se află copiii şi pentru a se întoarce: şase ore pentru dus şi cinci ore pentru întors, ajutaţi de curentul apei. Întins pe mai mulţi kilometri şi traversând zone accidentate, traseul de ieşire din peşteră conţinea numeroase pasaje inundate.
Mulţi dintre copii, care au vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, nu ştiau să înoate. Niciunul dintre ei nu a făcut scufundări acvatice.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.