Legea contenciosului administrativ, mai precis Legea 554 din 2004, a fost modificată, fiind adoptată la data de 25 iulie 2018, Legea 212 din 2018, act normativ care a fost publicat în cadrul Monitorului Oficial al României, Partea I, cu numărul 658 din data de 30 iulie 2018.

Aceste modificări au intrat în vigoare la data de 2 august 2018, însă este de precizat faptul că aceste modificări nu vor fi aplicabile proceselor în curs la adoptare. Printre modificările de substanţă ocazionate de noul act normativ, sunt de amintit redefinirea competenţei materiale şi teritoriale a instanţelor de judecată în materia contenciosului administrativ.

Astfel, dacă în vechea legislaţie, articolul 10 stabilea faptul că litigiile care vizează acte administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora de până la 1.000.000 lei se judecă în primă instanţă de către tribunalele administrativ-fiscale, iar cele peste 1.000.000 de lei se judecă în primă instanţă de către curţile de apel. Odată adoptat noul act legislativ, competenţa se modifică în sensul că tribunalele administrativ-fiscale judecă în primă instanţă, litigiile care au ca şi obiect acte administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora de până la 3.000.000 lei, iar cele peste 3.000.000 lei se judecă de către curţile de apel. O altă modificare vizează şi competenţa teritorială a instanţelor de judecată, mai precis cererile vor fi adresate, exclusiv instanţei de la domiciliul sau sediul reclamantului (după cum este persoană fizică ori juridică). Dacă reclamantul este o autoritate publică, instituţie publică sau asimilată acestora, cererea de chemare în judecată se adresează exclusiv instanţei de la domiciliul sau sediul pârâtului. Vechea legislaţie stabilea o competenţă alternativă între instanţa de la domiciliul reclamantului ori de la sediul pârâtei. O modificare care are ca şi scop accelerarea soluţionării litigiilor a fost inserată la articolul 13 în sensul că - „La primirea cererii, instanţa dispune citarea părţilor. Autoritatea publică emitentă va comunica împreună cu întâmpinarea actul atacat împreună cu întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii lui, precum şi orice alte lucrări necesare pentru soluţionarea cauzei”.