Vașcău. Secvențe din istoria locală - În memoriam Nicolae Bogdan
Școala Gimnazială „Nicolae Bogdan” Vașcău și Asociația „Nicolae Bogdan” Vașcău au organizat cea de-a doua ediție a evenimentului „Secvențe din istoria locală. In memoriam Nicolae Bogdan”, în semn de profund omagiu față de martirul local Nicolae Bogdan, ucis cu brutalitate în noaptea de 12 spre 13 aprilie 1919 din cauza neobositei lupte pe care a purtat-o în folosul cauzei românești.
Manifestarea a debutat în Cimitirul Nou din Vașcău unde, în prezența Părintelui Protopop Marin Popa și a unui sobor de preoți compus din Sebastian Moruț (Parohia Ortodoxă Română Vașcău), Mircea Bursașiu (preot-paroh timp de mai multe decenii la Vașcău) Călin Pădurean (Parohia Ortodoxă Română Șuștiu, filia Briheni), Petru Mureșan (Parohia Ortodoxă Română Băița), Ciprian Hulber (Parohia Ortodoxă Română Hotărel) și Darius Stan (Parohia Ortodoxă Română Belejeni), a fost oficiată slujba religioasă de Parastas, urmată de sfințirea troiței ridicată în memoria eroului. Un moment de profundă încărcătură spirituală l-a constituit reînhumarea osemintelor martirului Nicolae Bogdan într-un loc de cinste, fapt ce a marcat recuperarea la nivel simbolic a unei pagini semnificative din istoria locală. Evenimentul a continuat printr-o festivitate de depunere a coroanelor din partea organizatorilor, a reprezentanților primăriilor Vașcău, Ștei și Câmpani, respectiv a organizațiilor politice locale. A doua parte a evenimentului s-a desfășurat la Casa de Cultură „Vasile Sala” din Vașcău, sub forma unor activități cultural-educative de înaltă ținută, marcate de discursurile prof. Mirela Meza, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Bogdan” Vașcău, și a lectorului univ. dr. Laurențiu Mândrea. Intervenția prof. drd. Iulia Vaisărhofer a reliefat contribuția și jertfa eroului Nicolae Bogdan în contextul local și național de la începutul veacului al XX-lea. Participarea online a doamnei Aura Săbăduș, strănepoata eroului comemorat, a conferit o notă profund emoțională evenimentului, prin evocarea unor amintiri personale și reafirmarea angajamentului dumneaei față de păstrarea vie a memoriei lui Nicolae Bogdan. Momentul central al evenimentului a fost reprezentat de sceneta inedită „Nicolae Bogdan: povestea unui om, destinul unui popor”, interpretată cu emoție, implicare și profunzime de către elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Bogdan” Vașcău, o expresie vie a continuității memoriei istorice prin vocea tinerei generații. Programul a cuprins un moment artistic susținut de Iuliana Tătar și de Grupul Vocal „Crăișorii” al Școlii Gimnaziale „Nicolae Bogdan” Vașcău, aflat sub coordonarea prof. Anca Tanko. La finalul activităților desfășurate, participanții au putut aprecia expoziția „File din istoria locului”. Moderator a fost prof. drd. Iulia Vaisărhofer, care s-a ridicat la înălțimea acestui deosebit eveniment derulat la poalele Munților Apuseni.
„Pe această cale țin să transmit sincere mulțumiri tuturor celor care au onorat cu prezența această manifestare: invitaților de seamă, Preacucernicilor Părinți, membrilor comunității locale, cadrelor didactice, elevilor și părinților. Aprecieri deosebite se îndreaptă către partenerii instituționali implicați: Departamentul de Istorie și Școala Doctorală de Istorie din cadrul Universității din Oradea, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea, Asociația „Gheorghe Șincai” a Studenților în Istorie, Asociația „Humanact”, Parohia Ortodoxă Română Vașcău și Parohia Ortodoxă Română Șuștiu, filia Briheni. De asemenea, un cuvânt de recunoștință este adresat celor care au sprijinit în mod direct organizarea acestui eveniment: domnii Claudiu și Marian Matica, Alin Fofiu, Alin Țigan, Danu Haneș și doamna Doina Ilion”, a afirmat, pentru CRIȘANA, prof. Mirela Meza, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Bogdan” Vașcău.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.