După cum a fost subliniat în cadrul articolului anterior, procedura somaţiei de plată europeană reprezintă o cale judiciară accelerată de recuperare a creanţelor intracomunitare, derulată după o precedură reglementată de prevederile Regulamentului 1896/2006, care stabileşte în anexe şi o serie de formulare care pot să fie folosite în cadrul procedurii judiciare.
Justitie
Avocatul Crișanei - Procedura privind somația de plată europeană (I)
Apartenenţa la Uniunea Europeană vine şi cu o serie de avantaje din punct de vedere legislativ, mai precis, la nivel comunitar, sunt adoptate şi produc efecte juridice o serie de acte normative (regulamente), prin care sunt instituite proceduri judiciare identice la nivelului tuturor ţărilor din cadrul blocului comunitar.
- 11 Septembrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei: Concubinajul - Cod civil: soarta juridică a bunurilor dobândite de concubini
O problemă destul de des întâlnită în practica instanţelor de judecată şi care a primit o reglementare prin noul Cod civil vizează regimul dreptului de proprietate deţinut de către concubini asupra bunurilor dobândite în timpul concubinajului şi modalitatea de partajare a acestora.
- 04 Septembrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei - Postare/Repostare. Dreptul la imagine. Prejudiciu. Opinia ICCJ
În cadrul prezentului articol vom prezenta o hotărâre judecătorească de speţă pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care atinge şi problema reţelelor sociale şi evenualele consecinţe juridice în ipoteza distribuirii unor informaţii preluate de la un alt participant.
- 28 August 2022
- Citeste
Dreptul de retragere al consumatorului. Excepţii legale de la dreptul de retragere
Săptămâna trecută am abordat ca şi subiect de analiză, noţiuni introductive ale dreptului consumatorului de retragere din cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, aşa cum este el reglementat de prevederile cuprinse in cadrul OUG 34 din 2014.
- 15 August 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei: Reglementare legală - Dreptul de retragere al consumatorului (I)
Unul dintre drepturile fundamentale reglementate de OUG 34 din 2014 privind drepturile consumatorului în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii este dreptul de retragere al consumatorului.
- 07 August 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei - Contractele încheiate la distanță. Condiții de formă. Legislație.
Vom continua în demersul nostru, de a prezenta cititorilor noştri, legislaţia care reglementează încheierea contractelor la distanţă, informaţiile fiind de un interes major în contextul social actual, incidenţa contractelor dintre profesionişti şi consumatori care sunt încheiate la distanţă fiind tot mai mare.
- 31 Iulie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei - ICCJ. Clauze contractuale. Credit bancar. Modalitate de calcul dobândă
Pentru această săptămână, urmând ca de săptămâna viitoare să revenim la subiectul contractele încheiate la distanţă şi legislaţia aplicabilă, vom aborda un subiect care prezintă interes tot mai mare în contextul economic actual, dar care a prezentat interes ridicat încă de la momentul apariţiei legii care a reglementat drepturile consumatorului în cadrul contractelor încheiate cu profesionişti (Legea 193 din 2000) şi a legii privind darea în plată (Legea 77 din 2016), mai precis modificarea, adaptarea contractelor bancare în condiţiile modificării situaţiei economice avute în vedere la data încheierii acestora.
- 24 Iulie 2022
- Citeste
Judecător de la Curtea de Apel Oradea - Sancţionat disciplinar
Judecătorul orădean Adrian Buz, de la Curtea de Apel Oradea a fost sancţionat disciplinar de Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.
- 21 Iulie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei - Contractele încheiate la distanță. Legislație. Drepturile consumatorului (II)
Odată cu pandemia, a luat amploare comerţul online şi în acelaşi timp şi contractele încheiate online, datorită unor motive lesne de înţeles şi care nu le vom relua aici, ele fiind cunoscute de către cititorii noştri.
- 17 Iulie 2022
- Citeste