Una dintre problemele de actualitate, atât anterior perioadei pandemice, în perioada pandemiei cât şi în prezent, problemă care va fi şi pe viitor de o importanţă tot mai mare pentru justiţiabil, ţine de exercitarea dreptului la sănătate şi în mod explicit de accesul justiţiabilului la medicamentele de care are nevoie.
Justitie
Avocatul Crișanei: Decizie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. ICCJ - Drepturile conferite de Legea 309/2002 văduvelor necăsătorite
În sedinţa din data de 7 noiembrie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reunită în mod legal în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materia contenciosului administrativ şi fiscal, a pronunțat Decizia cu numărul 73 din 2022, prin care ÎCCJ a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Bacău secția a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal.
- 13 Noiembrie 2022
- Citeste
Avocatul Crişanei: Contractul de fideiusiune - Efectele juridice între fideiusor şi creditor. Beneficiul de discuţiune şi de diviziune
Odată prezentate elementele generaliste care ţin de contractul de fideiusiune, o să abordăm problema privind efectele juridice care se produc prin semnarea unui contract de fideiusiune între părţile contractante.
- 06 Noiembrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei - Fideiusiunea. Cod civil. Întinderea obligației de fideiusiune
După cum am evidenţiat în cadrul articolului de săptămâna trecută conform art. 2280 Cod civil care stabileşte faptul că - “Fideiusiunea este contractul prin care o parte, fideiusorul, se obligă faţă de cealaltă parte, care are într-un alt raport obligaţional calitatea de creditor, să execute, cu titlu gratuit sau în schimbul unei remuneraţii, obligaţia debitorului dacă acesta din urmă nu o execută”.
- 30 Octombrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei - Fideiusiune. Noțiune. Formă. Condiții de valabilitate
Una dintre modalitãţile prin care un creditor îşi asigurã un oarecare confort în executarea obligaţiilor contractuale asumate de cãtre debitori sãi, este obţinerea de garanţii.
- 23 Octombrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei: ICCJ. Decizie de dezlegare a unor chestiuni de drept - Terenurile agricole din extravilan. Drept de preempțiune
Prin Decizia cu nr. 58 din 2022, pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reunită în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, a fost admisă sesizarea formulată de Tribunalul Alba – Secţia I civilă, în dosarul nr. 2640/298/2020, pentru pronunţarea unei hotărâri prealabile...
- 16 Octombrie 2022
- Citeste
Penitenciarul Oradea - Mandat executat
Un bărbat condamnat la închisoare pentru efectuarea fără drept de operațiuni cu produse psihoactive a fost depistat și încarcerat de poliţiştii bihoreni.
- 10 Octombrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei - RIL pronunțat de către ICCJ. Prescripția executării sancțiunii contravenționale
Prin Decizia cu nr. 18 din 2022, pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reunită în cadrul completului pentru pronuţarea recursului în intersul legii, a fost admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov şi, în consecinţă, s-a dispus faptul că - “În aplicarea art. 14 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare, în litigiile având ca obiect plângere contravenţională, instanţa de judecată poate invoca, din oficiu, prescripţia executării sancţiunii contravenţionale”.
- 09 Octombrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei: Prescripția extinctivă. Comparație legislativă - Regulile de invocare și modificarea prin clauze contractuale
Actuala legislaţie civilă a schimbat optica cu privire la una dintre instituţiile civile deseori invocate de către pârâţi în cadrul litigiilor civile, pentru a fi absolviţi de răspunderea civilă – prescripţia extinctivă.
- 02 Octombrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei - ICCJ. Decizie RIL. Despăgubiri față de angajat în ipoteza suspendării contractului individual de muncă
Această decizie, face o interpretare obligatorie pentru instanţele de judecată, în ceea ce priveşte conţinutul prevederilor art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, care evidenţiază faptul că - “Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii: b)în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti”.
- 25 Septembrie 2022
- Citeste