Cinci administratori de firme, bănuiţi că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 2,6 milioane de lei prin evaziune fiscală şi complicitate la săvârşirea acestei infracţiuni, au fost cercetaţi de poliţiştii bihoreni care au propus trimiterea lor în judecată.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor au finalizat, marţi, cercetările faţă de un bărbat de 42 de ani şi o femeie de 46 de ani, ambii din municipiul Oradea, bănuiţi de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi faţă de trei bărbaţi de 51, 52, respectiv 52 de ani, din municipiul Topliţa, judeţul Harghita, din municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, şi din comuna Pleşoiu, judeţul Olt, bănuiţi de comiterea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.

În urma cercetărilor efectuate, demarate de poliţişti în cursul anului 2018, cei doi orădeni sunt bănuiţi că, în perioada 2013-2015, în calitate de administratori de drept ai unei societăţi comerciale cu sediul în municipiul Oradea, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, în mod repetat, ar fi creat circuite financiare fictive, de natură să le asigure sustragerea de la plata TVA aferentă comercializării pe piaţa internă a unor produse agroalimentare, achiziţionate din spaţiul intracomunitar.

Astfel, aceştia ar fi simulat achiziţii fictive de la firme cu comportament de tip fantomă din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Olt, urmate de facturarea acestor mărfuri în spaţiul intracomunitar, către o firmă fantomă din Cehia. Cele trei persoane cercetate pentru complicitate la evaziune fiscală sunt bănuite că, în calitate de administratori de fapt sau de drept ai respectivelor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, ar fi emis facturi fiscale fictive în numele acestora.

Prejudiciul total cauzat astfel bugetului consolidat al statului este de 2.620.182 de lei, reprezentând TVA de plată şi a fost recuperat parţial de poliţişti, prin aplicarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile deţinute de aceştia, în valoare de 1.350.000 de lei.

„Poliţiştii SICE Bihor au finalizat cercetările şi au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor cinci persoane”, precizează IPJ Bihor.