NATO a plasat provincia Kosovo sub legea marţială după ce a ordonat poliţiei locale sârbe să-şi suspende toate activităţile. Forţelor de poliţie sârbe li s-a cerut să îşi parcheze maşinile şi să oprească patrulările. Datorită faptului că forţele de poliţie ale ONU au fost deja retrase din nordul provinciei Kosovo încă de luni, zonele locuite de sârbi se găsesc în prezent sub controlul trupelor franceze, belgiene şi spaniole care fac parte din forţa NATO prezentă la faţa locului.

La principala unitate de poliţie din Kosovska Mitrovica, maşinile de poliţie ale sârbilor au fost puse sub paza blindatelor belgiene, iar în urma ciocnirilor dintre sârbi şi poliţia ONU, KFOR a preluat autoritatea asupra întregii zone de nord din Mitrovica. Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozov, a reproşat Alianţei că a folosit o forţă disproporţionată pentru evacuarea manifestanţilor sârbi de la Mitrovica, în nordul Kosovo, avertizând totodată asupra riscului uriaş de escaladare a violenţelor. La rândul său, ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov, a calificat ca fiind imorală încurajarea tendinţelor separatiste de către unele state şi a cerut celor care au recunoscut independenţa Kosovo să mediteze asupra responsabilităţilor lor faţă de situaţia pe care au creat-o şi care are un potenţial periculos foarte ridicat, amintind de separatiştii albanezi din Macedonia care cer deja un grad de autonomie care se constituie primul pas spre independenţă.
Unul dintre cele mai importante state care s-a opus independenţei Kosovo, implicit, recunoaşterii acesteia, este Spania. Dacă până acum au existat unele motive pentru statul iberic să-şi reconsidere poziţia asupra Kosovo, violenţele din această săptămână de la Mitrovica s-au constituit într-un nou argument pentru nerecunoaşterea independenţei provinciei albaneze. Mai mult, la Madrid se doreşte ca guvernul spaniol să-şi revizuiască toată politica cu privire la prezenţa misiunii spaniole în Kosovo, în contextul escaladării tensiunilor din zonă, după ce o parte a comunităţii internaţionale, UE inclusiv, a susţinut o secesiune care a afectat dreptul internaţional. Oficialii spanioli au reiterat ideea potrivit căreia Spania nu va recunoaşte independenţa Kosovo. De asemenea, Madridul a acuzat NATO că ar fi trebuit să prevadă faptul că orice misiune pacificatoare în regiunea Balcanilor se va lovi de proteste şi sabotaje. Pentru populaţia sârbă din Kosovo, forţele NATO sunt cele care contribuie la supunerea lor de către majoritatea albanezo-kosovară, iar independenţa poate fi acum reclamată şi de sârbii din Bosnia, turcii din Cipru şi chiar separatiştii basci şi catalani.