Cu numai o săptămână înaintea summitului NATO de la Bucureşti, Moscova îşi face din nou auzite îngrijorările şi preocupările legate de extinderea Alianţei Nord-Atlantice.

Luând exemplul mentorului său, Vladimir Putin, aflat, de altfel, pe picior de plecare de la Kremlin, noul preşedinte desemnat al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat Europa cu privire la pericolul extinderii NATO până la graniţele Federaţiei Ruse. În opinia lui Medvedev, aderarea la Alianţa Nord-Atlantică a fostelor republici sovietice Ucraina şi Georgia ar putea ameninţa securitatea Europei, Rusia nefiind deloc încântată de situaţia Ucrainei şi Georgiei, caracterizată la Kremlin ca fiind extrem de dăunătoare pentru actuala structură a securităţii europene. Medvedev a subliniat că preocupările Rusiei sunt normale, deoarece niciun stat nu poate fi mulţumit de apropierea de graniţele sale a reprezentanţilor unui bloc militar căruia nu îi aparţine.
Dmitri Medvedev a tras de mânecă şi guvernul de la Kiev, acuzându-l că promovează o politică contrară voinţei opiniei publice, făcând referire la sondajele de opinie potrivit cărora majoritatea populaţiei ucrainene se opune aderării la NATO. Această intervenţie a lui Medvedev are loc în contextul în care Moscova a obiectat în numeroase rânduri cu privire la extinderea NATO în apropierea graniţelor sale. Din această cauză, anul trecut, preşedintele Vladimir Putin a suspendat chiar participarea Rusiei la Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa, tratat care impune limite privind deţinerea de armament greu în zona dintre Atlantic şi Ural, deci, pe continentul european. La Kiev, reacţiile nu s-au lăsat aşteptate, ministrul de Externe ucrainean, Vladimir Ogrizko, asigurând că apropierea Ucrainei de NATO nu reprezintă o ameninţare la adresa vecinilor de la Răsărit, subliniind că ţara sa doreşte să dezvolte relaţii cât mai bune cu Rusia, care este al doilea partener economic al ţării şi cu care a avut relaţii extrem de apropiate de mai mult de 300 de ani. Ogrizko a mai subliniat că prin Constituţie Ucraina interzice staţionarea trupelor străine pe teritoriul său şi este absolut clar că niciun militar străin nu îşi va găsi loc pe teritoriul acestei ţări.
Cu toate acestea, Ucraina este în prezent un stat suveran, care consideră că are dreptul să aleagă cea mai bună modalitate care să-i garanteze suveranitatea şi democraţia. Ogrizko s-a arătat optimist în privinţa şanselor Ucrainei de a adera la NATO şi şi-a exprimat încrederea că statele care se opun acestei aderări, în special Germania, vor ajunge să-şi reconsidere poziţia, arătând că planul de acţiune de aderare la NATO se referă în proporţie de 90% la probleme economice şi democratice şi doar 10% - la criteriile militare, astfel că este greu de crezut că unele state se opun dezvoltării democratice a Ucrainei, oficialul rus arătându-se totuşi încrezător în depăşirea acestor situaţii.