Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că a vorbit cu omologul său chinez Xi Jinping despre Taiwan şi că s-au pus de acord să respecte acordul asupra Taiwanului, pe fondul amplificării tensiunilor dintre Taipei şi Beijing, relatează miercuri Reuters.

„Am vorbit cu Xi despre Taiwan. Am convenit să respectăm acordul asupra Taiwanului", a afirmat preşedintele american. „Am indicat clar că nu cred că ar trebui făcut altceva decât să respectăm acordul", a adăugat Biden.

Liderul de la Casa Albă pare să se fi referit la politica de lungă durată a Washingtonului privind „O singură China", în virtutea căreia Statele Unite recunosc oficial mai degrabă Beijingul decât Taipeiul şi legea privind relaţiile cu Taiwanul, care stipulează că decizia SUA de a stabili relaţii diplomatice cu Beijing în locul Taiwanului se sprijină pe speranţa că viitorul Taiwanului va fi determinat prin mijloace paşnice.

Comentariile lui Biden pentru jurnaliştii acreditaţi la Casa Albă, făcute după revenirea sa din Michigan, unde a promovat un program de investiţii, intervine pe fondul escaladării relaţiilor dintre Taiwan şi China.

Ministerul de Externe taiwanez a declarat că a cerut clarificări SUA cu privire la aceste afirmaţii ale lui Joe Biden şi a primit asigurări că politica SUA faţă de Taiwan nu s-a schimbat: angajamentul american rămâne „solid ca o stâncă", iar Washingtonul va continua să ajute Taiwanul în materie de apărare.

Biden se pare că s-a referit la discuţia telefonică de 90 de minute cu Xi Jinping din 9 septembrie, prima în şapte luni, în care au discutat despre necesitatea de a se asigura ca competiţia dintre cele două mari economii ale lumii să nu ducă la un conflict.

Tensiunile militare între cele două părţi au atins un vârf fără precedent în ultimii mai bine de 40 de ani, a declarat miercuri ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, în timpul audierii într-o comisie parlamentară.

În decurs de patru zile, de vineri până luni, aproximativ 150 de avioane ale armatei chineze au survolat spaţiul aerian taiwanez, a afirmat Taipei, denunţând acte de hărţuire din partea Beijingului.

China consideră insula drept o provincie a sa rebelă şi nu exclude folosirea forţei pentru a o readuce sub jurisdicţia sa, notează Reuters. Dar Taiwanul îşi clamează independenţa şi vrea să-şi apere libertăţile şi democraţia.

Ministrul apărării taiwanez a adăugat că există riscul unui „rateu" în sensibila strâmtoare Taiwan, unde SUA desfăşoară în mod regulat operaţiuni de navigaţie criticate de China.

China este deja capabilă să invadeze Taiwanul, iar până în 2025 va fi avea toate mijloacele pentru o invazie „totală" a insulei, a avertizat el, pledând pentru creşterea cheltuielilor destinate apărării.

„Până în 2025, China va fi redus costul până la nivelul cel mai scăzut. Are acum capacitatea, dar nu va începe cu uşurinţă un război, trebuind să ia în considerare multe alte lucruri", a spus ministrul taiwanez, citat de Reuters. Agerpres