Biologi polonezi trag un semnal de alarmă cu privire la lupi, animale „diabolizate” dar care nu prezintă niciun pericol pentru locuitorii așezărilor din vecinătatea habitatelor populate de aceste animale, transmite marți AFP.

 

Într-o sală comunitară din mica localitate poloneză Konskie, cercetătorul Roman Gula proiectează imagini cu lupi filmați cu camera ascunsă. Principalul său mesaj pentru locuitori: aceste animale nu reprezintă niciun pericol. De ani de zile, acest biolog monitorizează o haită de lupi care trăiesc într-o zonă împădurită din apropierea orașului Konskie, la jumătatea distanței dintre Varșovia și Cracovia.

„Lupii au recolonizat pădurile poloneze”, declară el cu mândrie pentru AFP.

Carnivorul gri aproape că dispăruse din Polonia în anii 1950 din cauza vânătorii și a războiului. Dar țara găzduiește acum aproximativ 3.600 de lupi, una dintre cele mai mari populații din Europa, unde specia a revenit remarcabil. Cu toate acestea, Roman Gula și oamenii de știință de pe întregul continent se tem că acești ani de progres s-ar putea sfârși. Membrii Parlamentului European au schimbat recent statutul acestor animale de la „strict protejate” la „protejate”, deschizând calea pentru reluarea vânătorii chiar dacă în condiții stricte.

Comisia Europeană a solicitat schimbarea pe motiv că răspândirea lupilor amenință oamenii și animalele. Potrivit lui Roman Gula, decizia nu are nicio bază științifică și marchează punctul culminant al unei campanii anti-lupi la nivel european.

„Lupii au fost demonizați încă din Vechiul Testament”, a declarat el pentru AFP. Acum, „este o decizie politică, parte a unor eforturi de dreapta de a controla natura”.

Potrivit lui, lupii sunt „îngroziți” de oameni, îi evită cu orice preț și există multe modalități de a proteja animalele domestice.

„Europa întoarce spatele lupilor și științei”, au remarcat organizațiile de mediu într-o declarație recentă, acuzând europarlamentarii că poartă „războaie împotriva speciilor și ecosistemelor noastre fragile”. Experți subliniază că lupii, care sunt deosebit de dificil de urmărit, au devenit acum mai vizibili datorită videoclipurilor distribuite prin intermediul smartphone-urilor și din cauza schimbărilor climatice, care îi obligă să părăsească pădurile uscate și să caute hrană la marginea pădurilor.

Polonia a încercat să-i liniștească pe conservatori promițând că nu va schimba regulile actuale, în baza cărora permisele de vânătoare de lupi rămân rare. Dar, potrivit lui Roman Gula, legile de protecție sunt 'slab aplicate'.

Trei observatori de lupi din diferite regiuni ale Poloniei au declarat pentru AFP că lupii echipați cu zgărzi GPS au fost împușcați de vânători care au rămas nepedepsiți.

Împreună cu cercetătoarea Joanna Toczydlowska, Roman Gula și-a asumat misiunea de a informa oamenii despre lupii din zonele în care aceste animale s-au răspândit. Este o sarcină dificilă, deoarece vânătorii rămân influenți în comunitățile mici.

În Konskie, un oraș cu 33.000 de locuitori, emoțiile sunt covârșitoare. Unii susțin că lupii sunt un pericol pentru animalele domestice și cred că ar trebui vânați. Alții, însă, sunt mândri că acest animal s-a întors pe teritoriul său original.