Președintele chinez Xi Jinping a cerut, joi, armatei țării să fie pregătită pentru război și să nu se teamă de moarte în demersul de apărare a poporului, pe fondul intensificării tensiunilor din Peninsula Coreeană, relatează site-ul televiziunii France24.

În cadrul unui discurs fără precedent, Xi Jinping s-a adresat în fața a peste 7.000 de militari înarmați, în provincia Hebei din nordul Chinei. „Personalul militar nu ar trebui să se teamă de greutăți sau de moarte. Ofițerii și soldații ar trebui să fie îngrijiți în mod generos, în timp ce stilurile de lucru nedorite și corupția ar trebui să fie restricționate cu hotărâre”, a spus președintele chinez. Xi Jinping a cerut armatei să consolideze pregătirea militară orientată spre luptă și să se concentreze asupra mijloacelor de război de înaltă tehnologie. „Creați o forță de elită, puternică, care să fie întotdeauna pregătită pentru luptă, capabilă să lupte și să fie sigură de victorie, pentru a îndeplini sarcinile atribuite de Partid și de oamenii din noua eră. O atenție deosebită ar trebui acordată digitalizării, astfel încât să fie promovate talente militare de înaltă clasă”, a mai spus liderul de la Beijing.
În acest context, Ministerul de Comerț al Chinei a anunțat că va limita exporturile de petrol, oțel și alte metale către Coreea de Nord, în conformitate cu noile sancțiuni impuse de ONU în urma testării rachetelor și programului nuclear al Phenianului. Decizia a fost luată după ce, în urmă cu o lună, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, în unanimitate, o rezoluție prin care să impună noi sancțiuni Coreei de Nord. Sancțiunile impuse de China vor fi aplicate din 6 ianuarie. Anunțul urmează de asemenea și hotărârea Phenianului de a relua discuțiile cu oficialii de la Seul. Săptămâna aceasta, Guvernul chinez a declarat că va continua să respecte sancțiunile propuse de Națiunile Unite, iar în noiembrie, China nu a exportat produse din petrol către Coreea de Nord.

De la preluarea mandatului, în 2012, Xi Jinping a militat pentru dezvoltarea capacităților armatei chineze, care este în prezent cea mai mare din lume din punct de vedere numeric (2.285.000 - personal activ). China este implicată în conflictul din Peninsula Coreeană privind dezvoltarea programelor nucleare și cu rachete balistice, favorizând de mai multe ori partea nord-coreeană. În plus, regimul de la Beijing a exprimat pretenții tot mai ferme pentru vaste întinderi din Marea Chinei de Sud, s-a angajat în confruntări cu Japonia asupra unor insule din Marea Chinei de Est, precum și cu India în privința unor regiuni din Himalaya.