NATO nu vrea să audă gura Kremlinului
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, i-a transmis unele avertizări preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit cărora summitul NATO de la Bucureşti din perioada 2-4 aprilie nu trebuie să se transforme într-o ocazie pentru o nouă retorică neconstructivă a Moscovei la adresa Occidentului.
Punctul asupra cărora vor apărea neînţelegeri la Consiliul NATO-Rusia din cadrul summitului se anunţă a fi includerea Georgiei şi Ucrainei în Planul de acţiuni pentru aderare (MAP), măsură care este departe de a fi pe placul Kremlinului. Cu toate acestea, secretarul general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer, îşi pune speranţele în succesorul lui Putin, Dmitri Medvedev, al cărui mandat ar putea aduce o ameliorare a relaţiilor dintre Rusia şi Occident. Secretarul NATO şi-a exprimat opinia că declaraţiile incendiare şi ameninţarea Moscovei cu îndreptarea rachetelor spre X sau Y sunt neconstructive şi nu folosesc nimănui, nemaivorbind de faptul că astfel de atitudini amintesc de perioadele în care exista un Zid al Berlinului şi o Cortină de Fier.
Tensiunile dintre NATO şi Rusia se găsesc la cote destul de ridicate, mai ales din cauza insistenţelor Statelor Unite ca Ucraina şi Georgia să fie incluse în Planul de acţiuni pentru aderare, care se constituie de altfel în pasul decisiv pentru aderarea efectivă la Alianţă. Summitul NATO de la Bucureşti ar putea marca un moment semnificativ în relaţiile dintre NATO şi Rusia. Cu toate că la Bucureşti se va afla Vladimir Putin, alegerea lui Dmitri Medvedev a încurajat multe state europene să spere că relaţiile Occidentului cu Moscova vor cunoaşte o îmbunătăţire, existând unele semne în acest sens, semne care se referă la unele rezultate pozitive în discuţiile dintre Washington şi Moscova pe tema planului american al scutului antirachetă în Europa. Însă aceste semne pozitive ar putea fi puse în pericol de insistenţa lui George Bush de includere a Ucrainei şi Georgiei în planul de acţiuni pentru aderarea la NATO. Rămâne de văzut dacă Statele Unite vor reuşi să convingă membrii Alianţei Nord-Atlantice, mai ales Germania, că oferirea accesului la planul de acţiuni în vederea aderării la NATO a Ucrainei şi Georgiei va fi un punct pozitiv pentru Occident şi unul acceptabil pentru Dmitri Medvedev, care va trebui să fie persoana care va gestiona pentru Rusia rezultatele summitului de la Bucureşti.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.