Moscova, a treia parte în disputa Kiev-Bucureşti
Deşi mai sunt câteva luni până se va veni cu o decizie, pare tot mai sigur faptul că Ucraina va pierde dreptul la zăcămintele importante de petrol şi gaze naturale de lângă Insula Şerpilor în favoarea României.
Acesta este şi vântul care bate dinspre Moscova, care, deşi nu prea e prietenă la ora actuală cu Ucraina, e destul de cătrănită de faptul că un stat al UE ar putea beneficia de nişte resurse energetice în plus, chiar dacă ele sunt nesemnificative în raport cu ceea ce îi aparţine ei. Mai mult Rusia pare a fi deranjată şi de posibilitatea ca România să mai avanseze nişte kilometri în largul Mării Negre. E pe sistemul pe care Rusia îl îndrăgeşte: "Pentru mine totul, pentru voi nimic, chiar dacă aveţi dreptul". Zeci de politologi şi juristi ruşi, care doar doresc să se audă vorbind şi să fie stindardul mizeriilor moscovite, vin şi îşi dau cu părerea în presa rusă şi se încoardă în scenarii de tot felul, analizând şi disecând subiectul, exprimându-şi ideea că România nu trebuie să obţină nimic de la Curtea de la Haga, iar dacă obţine tot să nu i se dea. Moscova acuză şi Kievul cum că ar fi oferit la schimb platoul continental de lângă Insula Şerpilor pe sprijinul Congresului SUA în problema recunoşterii foametei din anii 1932-1933, ca act de genocid împotriva poporului ucrainean. Asta ca să dea peste bot Rusiei. Ucraina are şi alte probleme. În cazul unei hotărâri în defavoarea Kievului, vor apărea revoltele şi vociferările nu numai în partidele ultra-radicale neparlamentare, ci şi în formaţiuni precum Partidul Regiunilor al fostului premier Viktor Ianukovici şi Blocul Iulia Timoşenko. Ca urmare, o decizie favorabilă României ar putea provoca o criză politică cu efecte importante şi imprevizibile. Este foarte posibil ca împotriva liderului de la Kiev să fie declanşată procedura de destituire pe motiv de trădare naţională, aşa cum a fost considerată tăcerea sa în perioada derulărilor procedeelor juridice de la Haga. "Deontologii" ruşi sunt de părere că Ucraina, fără sprijinul Moscovei, nu va putea să-şi păstreze jurisdicţia asupra Insulei Şerpilor, iar ajutorul Moscovei trebuie oferit chiar şi cu forţa, pentru a-i sprijini pe "fraţii slavi ucrainieni" şi a contracara şi avansul NATO spre sufletul rusesc.
Deci ideea este ca Rusia să ridice problema Insulei Şerpilor şi a platoului continental al Mării Negre la ONU, unde, prin statutul său în această organizaţie, ar putea asigura victoria Kievului. Asta dacă va mai avea timp şi de acest lucru, pentru că agenda Kremlinului este încărcată. De la a face ordine cu arma prin Caucaz până la colaborări nucleare cu dictatorii lumii, precum Ahmadinejad şi Chavez, Putin şi Medvedev sunt prinşi până în gât. Dar pentru nişte teren în plus e imposibil să nu se găsească timp şi resurse. Doar e Rusia.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.