Ministrul Apărării al SUA, Jim Mattis, aflat în vizită la Amman, a confirmat duminică că administrația Trump a decis o nouă strategie pentru Afganistan după o dezbatere "riguroasă", însă a afirmat că revine președintelui american să o anunțe, relatează AFP și Reuters.

 

Această decizie, în legătură cu care Mattis a refuzat să ofere detalii, intervine după luni de speculații dacă Donald Trump, nemulțumit de impasul de pe teren după 16 ani de război în Afganistan, va da undă verde Pentagonului pentru un efort militar sporit în această țară.

Donald Trump a avut la dispoziție opțiuni foarte diferite, precum retragerea din Afganistan a trupelor sau intensificarea eforturilor pentru învingerea talibanilor. În iunie, el a autorizat o creștere a numărului de trupe care în prezent numără 8.400 de militari. Cifra menționată a fost de 4.000 de soldați suplimentari.

Jim Mattis a refuzat însă să ia direct măsuri înainte de a fi stabilite cifre clare și înainte ca președintele să ofere o idee mai clară despre strategia pe care intenționează să o adopte în această țară.

"Președintele a trebuit să ia o decizie strategică", a declarat ministrul apărării. "Cred că are nevoie de week-end pentru a-și da seama cum le va explica americanilor", a mai spus el.

Potrivit estimărilor americane, forțele guvernamentale controlează mai puțin de 60% din suprafața Afganistanului, iar restul se află sub autoritatea insurgenților. Fortele armate ale SUA se află din anul 2001 în Afganistan.

În ultimele luni, administrația Trump a lucrat la dezvoltarea unei strategii noi pentru conflictul de lungă durată din Afganistan și din regiunea de frontieră cu Pakistanul.

Pe de altă parte, ministrul american al apărării Jim Mattis a declarat că reducerea numărului de soldați americani care participă la exercițiile militare comune cu forțele sud-coreene în acest an reflectă pur și simplu nevoia unor efective mai reduse și nu se datorează tensiunilor cu Coreea de Nord, relatează Reuters. Circa 17.500 de militari americani participă în această lună la exercițiile comune cu Coreea de Sud, în scădere față de 25.000 anul trecut, a anunțat Pentagonul.

Având în vedere tensiunile crescute din Peninsula Coreeană, China - principalul aliat și partener comercial al Phenianului - a cerut Statelor Unite și Coreii de Sud să renunțe la exercițiile militare.