Datele Eurostat arată că România se clasează pe ultimul loc într-un clasament privind costurile pe un hectar arabil din țările Uniunii Europene, cu 1.958 de euro pe hectar, ceea ce înseamnă 19 eurocenți pe metrul pătrat, adică mai puțin de 1 leu metrul pătrat.

 

La exproprierile pentru construcția de autostrăzi, statul le oferă proprietarilor, ca despăgubire, sume între 1,5 și 3,5 lei pe metrul pătrat, arată ultimele proiecte normative lansate în acest sens de Ministerul Transporturilor. La nivel de state membre ale Uniunii Europene, prețul de aproape 2.000 de euro pe hectarul arabil este cel mai mic din Europa, iar la nivel de regiune, în Bulgaria - zona Yugozapaden - costurile pentru un hectar arabil sunt și mai mici, 1.165 de euro/hectar.

Cel mai mare preț de achiziție pentru un hectar arabil din UE a fost în Olanda: 63.000 de euro în 2016.

Dintre regiunile Uniunii Europene pentru care sunt disponibile date, cel mai scump teren arabil s-a situat în regiunea Liguria din Italia, cu o medie de 108.000 de euro pe hectar.

„Nivelul prețurilor terenurilor depinde de o serie de legi naționale, regionale (clima, proximitatea rețelelor) și factori localizați (calitatea solului, pantă, drenaj etc.), precum și forțele de piață ale cererii și ofertei (inclusiv influența regulilor de proprietate străină). Ca atare, este interesant să observăm evoluția prețurilor pentru regiuni în timp. Din datele disponibile, cea mai puternică creștere a prețurilor terenurilor arabile între 2011 și 2016 se situează în Cehia (o creștere de trei ori), Lituania, Estonia, Letonia și Ungaria (o dublare). Preturile au crescut și în alte state membre, dar cu rate mult mai mici”, au precizat autorii studiului Eurostat.

În aproape toate regiunile, cumpărarea de teren arabil a fost mai scumpă decât cumpărarea de pășuni (aproape de 20 de ori mai scumpe în insulele grecești din Voreio Aigaio). De asemenea, achiziționarea de terenuri arabile irigabile a fost mai mult mai scumpă decât a terenului arabil care nu este irigabil (de șase ori mai scump în regiunea spaniolă de Murcia).

Instituția europeană precizează că nu deține date privind prețurile de vânzare/cumpărare a terenurilor agricole din Germania, Portugalia, Belgia, Grecia, Austria, Cipru și Malta.

La închirierea terenurilor de la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, cel mai scump hectar a fost în Țările de Jos, cu o medie de 791 de euro/hectar pe an, iar cea mai scumpă regiune la închiriere a fost Flevoland (Olanda) care a costat aproape dublul mediei naționale 1.530 de euro/hectar pe an.

Informațiile publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, provin dintr-un nou set de statistici privind prețurile și chiriile terenurilor agricole, care acoperă majoritatea statelor membre ale UE unde au fost disponibile date. Instituția europeană precizează că nu deține date privind tarifele de închiriere a terenurilor agricole din România, Germania, Portugalia, Belgia, Grecia, Italia, Cipru și Malta.