Un trăgător a deschis focul asupra a peste 200 de oameni în moscheea Al Noor din oraşul Christchurch, Noua Zeelandă. Poliţia şi martorii care au reuşit să fugă spun că există multiple victime, relatează CNN.

La ora locală 13.40, bărbaţi înarmaţi au atacat două moschei în Christchurch, omorând zeci de oameni. Un atac a avut loc la moscheea Masjid Al Noor din centrul oraşului, iar celălalt atac s-a produs la o moschee din suburbia Linwood. Poliţiştii au blocat intrările şi ieşirile din oraş şi au închis şcolile şi clădirile guvernamentale. Patru suspecţi au fost reţinuţi: 3 bărbaţi şi o femeie, iar trei au legături cu atacul.

Înainte de atentat, unul dintre atacatori a postat pe reţelele sociale un manifest de zeci de pagini de pagini, antimigraţie şi antimusulmani. Premierul ţării a declarat că au fost găsite bombe ataşate de maşinile atacatorilor. Acestea au fost dezamorsate. Unul dintre atacatori a transmit momentul atacului live pe Facebook. Imaginile au fost şterse de reţeaua socială, iar poliţia face apel ca filmuleţul să nu fie distribuit.

Bărbatul care s-a filmat live atacând moscheea din Christchurch s-a prezentat online, înainte de măcel, potrivit The Guardian. Pe un cont de Twitter care a fost şters între timp, Brenton Tarrant a postat mai multe poze cu ceea ce par a fi reviste care ilustrează arme automate şi un link spre ceea ce a fost descris a fi un manifest al faptelor sale. Documentul de 74 de pagini începe cu versurile unei poezii şi continuă prin a vorbi despre genocidul împotriva albilor.Tarrant subliniază motivaţiile sale: inclusiv „crearea unei atmosfere de frică” şi „incitarea la violenţă” împotriva musulmanilor, oferind şi detalii autobiografice.   Tarrant, un cetăţean australian despre care se crede că ar proveni din oraşul Grafton, îşi intitulează lucrarea „Marea Înlocuire.”

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a catalogat incidentul armat produs vineri la două moschei din orașul Christchurch, în urma căruia cel puțin 49 de persoane au murit, drept un "atac terorist bine planificat", relatează site-ul agenției Associated Press. Arden a mai afirmat că imigranții și refugiații par să fie cei mai afectați de atacurile de vineri. Bărbatul care a revendicat atacurile s-a descris ca fiind "un australian în vârstă de 28 de ani", invocând motive antiimigraționiste pentru incident. "Este clar acum că incidentul nu poate fi altceva decât un atentat terorist. Din ce cunoaștem până acum, pare să fii fost bine planificat", a declarat Arden.

Poliția din Noua Zeelandă a afirmat, printr-un mesaj postat pe rețeaua de socializare online Twitter, că incidentul armat produs vineri la două moschei din orașul Christchurch reprezintă "un incident fără precedent" în țară, relatează site-ul postului CNN. "Poliția continuă să facă față acestui incident fără precedent în Noua Zeelandă. Numărul vieților pierdute și răniților este tragic. Așa cum a afirmat cu premierul, incidentul a fost catalogat un atac terorist", se arată în mesaj. Autoritățile au confirmat că un bărbat în vârstă de 28 de ani a fost acuzat de crimă. Alte două persoane sunt în continuare reținute.

 

Nume istorice pe încărcătoarele armelor

 

Australianul Brenton Tarrant, autorul atacului din Noua Zeelandă, scrisese mai multe nume de personaje istorice pe încărcătoarele armelor, considerându-le, cel mai probabil, eroi ai creştinătăţii. Aici apare şi numele lui Şerban Cantacuzino, domnitor al Ţării Româneşti între 1678 şi 1688. Acesta a participat la asedierea Vienei de către turci în 1683, dar a fost de partea otomanilor.

Pe încărcătoare mai apar şi numele altor personaje istorice, precum Edward Codrington şi Dmitri Seniavin (amirali care i-au învins pe turci în 1827 în bătălia de la Navarino), Marc Antonio Bragadin (comandant veneţian care a apărat Ciprul, cucerit în cele din urmă de otomani şi a murit torturat de aceştia), Ernst Rüdiger von Starhemberg, generalul care a apărat Viena în 1683 sau Ştefan Lazăr (cneazul sârb învins de turci la Kosovopolie).