Ziua Drapelului Naţional - Ca o punte tricoloră între noi şi Dumnezeu
Ziua Drapelului Naţional a fost marcată sâmbătă, la Oradea, printr-o ceremonie organizată de către Garnizoana Oradea şi Prefectura judeţului Bihor. Programul a debutat cu slujba de sfinţire a drapelului, la Biserica cu Lună, urmată de deplasarea detaşamentului de onoare spre platoul din faţa Primăriei, acolo unde au avut loc celelalte manifestări dedicate acestei zile.
La fel ca în ultimii ani, şi anul acesta pe 26 iunie s-a marcat Ziua Drapelului Naţional. Din păcate, mai puţin de 50 de orădeni au ales să fie prezenţi sâmbătă dimineaţa în faţa Primăriei Oradea pentru a sărbători aşa cum se cuvine această zi. Manifestările au început printr-un ceremonial militar-religios care a debutat cu o slujbă oficiată de un sobor de preoţi, la Biserica cu Lună. Drapelul a fost sfinţit şi înmânat, conform tradiţiei, prefectului, iar apoi militarilor. După slujba religioasă, alaiul s-a deplasat în faţa Primăriei, unde drapelul şi oficialităţile au fost întâmpinate în sunet de fanfară. Despre importanţa zilei şi a drapelului naţional au rostit alocuţiuni prefectul Gavrilă Ghilea şi col (r) conf. univ. dr. Vasile Creţ. Odată încheiate acestea, a urmat înălţarea tricolorului pe catargul din faţa administraţiei locale, nu înainte de a fi sărutat de către oficialităţi. La evenimentele de sâmbătă au participat oficialităţi locale şi judeţene, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, reprezentanţi ai Episcopiei ortodoxe a Oradiei, ANCMRR - filiala Bihor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului de Jandarmi, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Naţionale "Cultul Eroilor", ai Direcţiei de Sănătate Publică, etc. Programul dedicat Zilei Drapelului Naţional s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare. Ziua drapelului naţional a fost instituită prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul - roşu, galben şi albastru - să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor. Conform legii, această zi este marcată în fiecare an de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, precum şi prin ceremonii militare specifice.
Primul drapel din 1859, aflat în uz până în 1862, a avut fâşia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fâşia roşie să fie dispusă pe partea superioară. După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.