Orădenii care au participat, luni seara, la evenimentul organizat la Baroul Bihor de Asociația Pro Lirica Oradea, cu implicarea Cenaclului Literar „Barbu Ștefănescu Delavrancea”, au uitat timp de aproape trei ore de grijile cotidiene și au evadat cu sufletul și cu mintea în universul mirific al poeziei și al muzicii.

Programul pregătit pentru dubla sărbătoare, a Culturii Naționale și a nașterii poetului Mihai Eminescu, a făcut ca sala de ședințe a Baroului să fie arhiplină, în rândul publicului aflându-se numeroase personalități locale, dar și tineri iubitori de cultură.

În prezidiu, alături de poeta Mihaela Dindelegan, președintă a Pro Lirica Oradea și organizatoare a evenimentului, au luat loc poetul și scriitorul Pașcu Balaci, profesorul universitar dr. Valentin Chifor, sculptorul și omul de cultură Cornel Durgheu, precum și doamna Miorița Săteanu, în calitate de co-organizatoare. Luările de cuvânt ale acestora au conturat direcția spirituală a evenimentului, evidențiind legătura indispensabilă dintre cultura românească și creația omului de geniu Mihai Eminescu.

Posibila prezență fizică a acestuia în Beiuș a constituit tema debutului evocărilor despre viața lui Mihai Eminescu, evenimentul cultural continuând cu recitări din lirica eminesciană și cu o prezentare inedită din corespondența poetului cu Veronica Micle, prin vocea elevei Ștefana Goția, de la Colegiul Național “Emanuil Gojdu”. O foarte interesantă expunere a ideilor regretatului psihiatru orădean dr. Gavril Cornuțiu, cuprinse în cartea “Tragedia și suferințele omului Mihai Eminescu. Ultimii șase ani din viață”, a fost făcută de scriitoarea Sabina Măduța. Poeții orădeni Alexandru Sfârlea, Gheorghe Vidican, Noru Silvan, Aurel Horgoș, Leontina Costruț, Teodora Coloja și epigramiștii Ionel Vidican și Gheorghe Bărnuțiu au recitat din creațiile proprii și din lirica dedicată lui Mihai Eminescu de către alți poeți români. Aceeași orientare eminesciană au păstrat în evoluțiile lor și artiștii prezenți în eveniment, începând cu duetul format din Călin Pop și Raul Silaghi, secondați de talentata Ambra Pop, interpreta de muzică folk Liliana Ioniță Budău, artistele Florica Zaha și Maria Haiduc, precum și Maria Matei și surorile Denisa și Lorena Ghib, acestea din urmă tinere speranțe ale folclorului bihorean. După aproape trei ore cu momente de suflet înălțătoare, seara dedicată culturii naționale s-a încheiat cu o agapă prietenească pregătită de organizatori.