Sala de conferinţe a Cercului Militar Oradea a găzduit ieri un simpozion dedicat Zilei Armatei Române. Cadre militare active MApN şi MAI, cadre militare în rezervă, veterani de război şi doamne înscrise în asociaţii ale Armatei au audiat prelegerile despre semnificaţia zilei de 25 octombrie 1944, despre evenimentele de la 23 august 1944 şi consecinţele lor, dar şi o interesantă expunere despre participarea forţelor armate româneşti pe teatrele de operaţiuni din Irak.

 

Invitatul special al evenimentului a fost col. Ioan Manci, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate "Bistriţa", care a oferit date interesante despre participarea forţelor militare româneşti în operaţiunile din Irak. Colonelul a fost o perioadă importantă de timp "senior representative" al forţelor armate româneşti pe lângă coaliţia internaţională de intervenţie condusă de SUA şi a coordonat misiunea de retragere a forţelor naţionale din Irak. El a răspuns, de asemenea, mai multor întrebări puse de către cadrele militare în rezervă şi active despre situaţia militarilor români pe teatrele de operaţiuni, echipament, tehnică militară, hrana şi solda ostaşilor.

Despre evenimentele petrecute acum 65 de ani au vorbit col. (r) dr. Constantin Moşincat şi col. (r) dr. Vasile Creţ. "Suferinţele şi jertfele îndurate de bihoreni în perioada celui de-al Doilea Război Mondial au fost nenumărate. Judeţul a fost sfâşiat în două, în urma Dictatului de la Viena, iar soldaţi bihoreni au dat tribut de sânge pentru eliberarea ţinuturilor natale. (...) Actul de la 23 august 1944 a fost necesar, dar nu necesar în oricare condiţii. Generalii care s-au coalizat cu Regele Mihai I l-au arestat pe mareşalul Antonescu - o mare eroare politică, urmată mai apoi de succese militare. Întoarcerea armelor împotriva Germaniei hitleriste şi a aliaţilor ei a însemnat peste 150.000 de soldaţi luaţi prizonieri de sovietici şi peste 170.000 de morţi, răniţi şi dispăruţi în campania din vest", a spus Constantin Moşincat. "Pe mareşalul Ion Antonescu nu-l putem scoate din istorie, oricât nu le-ar plăcea unora. El nu a încheiat un tratat de alianţă cu Germania, a existat doar un angajament între cele două părţi, dar care a fost încălcat de Hitler în privinţa Transilvaniei. Încă din martie 1944 Antonescu a prevăzut o eventuală intervenţie românească în Ardeal, emiţând ordine către Armata I, care nu fusese trimisă pe frontul de est. (...) Ziua de 25 octombrie 1944 a reprezentat încununarea eforturilor Armatei Române de eliberare a teritoriului patriei", a menţionat printre altele col. Vasile Creţ.

 

Alături de cei care au ţinut prelegeri, în prezidiul simpozionului au fost invitaţi general-maior Ion Bordei, fost comandant al Garnizoanei Oradea, general-colonel Mihai Lungu şi lt. col. Viorel Buhaş, comandantul Garnizoanei Oradea. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere "General Traian Moşoiu" filiala Bihor, care va organiza, de asemenea, şi o deplasare la manifestările programate duminică, 25 octombrie, la Carei.