În acest an, se împlinesc 50 de ani de la înființarea Casei de Cultură a Sindicatelor Oradea. Evenimentul va fi marcat în perioada 8-10 septembrie, prilej cu care platoul din fața instituției se va transforma într-un spațiu dedicat atelierelor, demonstrațiilor și jocurilor.

 

Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea a fost înfiinţată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 396/22 februarie 1968 din fondurile sindicatelor.

Construcţia a fost finalizată în anul 1972, iar spectacolul de inaugurare, intitulat „Sărbătoare-n casă nouă”, a fost prezentat în data de 23 august 1972, fiind susţinut de artişti de prestigiu ai momentului şi culminând cu evoluţia de excepţie a Ansamblului folcloric „Nuntaşii Bihorului”.

Instituţia face parte din Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), fiind membru fondator alături de celelalte 50 de Case de Cultură ale Sindicatelor din ţară.

Pe parcursul anilor, pe scena Casei de Cultură au evoluat cele mai prestigioase formaţii din România, cei mai renumiţi actori, artişti, interpreţi ai ţării, precum şi numeroase formaţii şi artişti celebri din străinătate.

De la înfiinţare, s-au aflat la conducerea instituţiei şase directori: Constantin Mălinaş, Gheorghe Tonea, Emil Chirilă, Mircea Tencuţiu, Constantin Serac şi Marius Creţu.

CCS funcţionează în regim de autofinanţare pe mai multe direcţii de activitate: spectacole şi activităţi culturale educative în scopul satisfacerii nevoii de cultură a diverselor categorii de public, cursuri şi cercuri tehnico-aplicative de formare profesională şi reconversie socială, conferinţe şi congrese interne şi internaţionale, întruniri şi dezbateri, prezentări de afaceri, consultanţă pe diferite teme în conformitate cu principiile de drept internaţional, cenacluri literare, artistice şi teatrale, festivaluri şi concursuri interne şi internaţionale, proiecte şi cercetări socio-profesionale privind democraţia de drept, respectul drepturilor omului şi ale minorităţilor, progresul social, economic şi cultural promovând egalitatea tuturor cetăţenilor în drepturi, expoziţii de artă tradiţională şi contemporană, precum şi târguri de produse din toate domeniile.

În cei 50 de ani de activitate, instituția a găzduit pe scena sa cele mai mari nume ale artei, creației, gândirii și vieții politice naționale, precum și personalități de marcă din întreaga lume. În sutele de serii de cursuri și cercuri tehnico-aplicative s-au calificat și specializat peste 10 mii de orădeni.

„Dedicăm trei zile - 8, 9 și 10 septembrie  - festivalului CCS Oradea. Pe scena special amplasată în fața intrării principale, vor evolua formațiile, ansamblurile, cluburile care activează sau au activat în cadrul CCS, precum și colaboratorii și invitații speciali.

Pe parcursul evenimentului, platoul din fața Casei de Cultură se va transforma într-un spațiu dedicat atelierelor, demonstrațiilor și jocurilor. Simțiți-vă liberi să fiți participanți activi la social-art event-ul nostru!”, transmit organizatorii evenimentului.