Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, a avut azi o întâlnire informală cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care activează în domeniul serviciilor sociale. La masa rotundă organizată în Sala Mare a CJ Bihor nu au fost invitaţi şi directorii Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, tocmai pentru a le permite celor de la fundaţiile bihorene să-şi exprime nemulţumirile privind colaborarea cu această instituţie.

Alături de preşedintele CJ Bihor a fost prezent la dezbatere şi preşedintele Comisiei sociale, consilierul judeţean Alin Păşcuţ. Ţîrle şi-a exprimat interesul pentru promovarea unor servicii sociale de calitate, în acest sens intenţionează ca la nivel judeţean să fie încheiate parteneriate publice-private cu unele dintre asociaţiile non-profit. "Vreau să găsim o strategie de externalizare a acestor servicii sociale. Ne va costa mai puţin, iar calitatea serviciilor va fi mai ridicată", a declarat Radu Ţîrle. Acesta a anunţat că a avut discuţii cu reprezentanţii celor patru organizaţii patronale din Bihor, cărora le-a solicitat sprijin pentru susţinerea activităţilor sociale ale asociaţiilor neguvernamentale.
Totodată, Ţîrle a anunţat că intenţionează să vândă din zestrea judeţului o suprafaţă de teren, iar din banii obţinuţi va constitui un fond pentru cofinanţarea de proiecte. Numeroşi reprezentanţi ai ONG-urilor prezenţi la dezbateri s-au arătat nemulţumiţi de actele normative în vigoare care susţin o fiscalitate ridicată. În acest sens s-a propus acordarea unor facilităţi fiscale acelor potenţiali oameni de afaceri care se arată interesaţi să susţină financiar serviciile sociale. De asemenea, se doreşte promovarea unei legi care să scutească ONG de plata impozitelor şi taxelor datorate statului. Un alt preşedinte al unei organizaţii non-profit s-a plâns de relaţia cu DGASPC Bihor. "Această instituţie impune criterii care nu sunt prevăzute în actele normative. Apoi raportul cu DGASPC nu este unul de colaborare, ci de subordonare", a declarat Corina Caba, reprezentantul Fundaţiei Casa Speranţa". În final s-a stabilit că aceste întâlniri între reprezentanţii CJ Bihor şi ai ONG-urilor să aibă loc la două-trei luni.