Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Bihor a făcut sâmbătă, 24 iunie, de la ora 12.00, într-un complex turistic din Băile 1 Mai, un exercițiu de prim ajutor în caz de înec. Simularea a fost foarte bine regizată, cei mai mulți dintre cei care erau în bazin la acea oră crezând că este o întâmplare reală.

Singurul lucru care i-a dat de gol pe cei de la SAJ Bihor că este o simulare și nu un caz real a fost numărul mare de fotografi și cameramani prezenți lângă bazin.

„Am dorit să tragem un semnal de alarmă pentru sezonului de vară, unde încep să se aglomereze stațiunile Băile Felix și 1 Mai. Am făcut o simulare în care un grup de tineri, veniți la ștrand să se distreze, trec printr-un accident neplăcut. Unul dintre ei este lovit cu cotul în cap, din greșeală, de un coleg, și cade inconștient sub apă. Este prins de ceilalți colegi, inclusiv de salvamarii de la bazin, este scos din apă, și i se acordă primul ajutor de către cei care asigura partea medicală de la centrul spa. Se sună apoi la 112. Suntem foarte mulțumiți de cum a ieșit exercițiul. Avem un personal bine calificat și voluntari bine pregătiți, dornici să învețe. Este destul de dificil să intervii la astfel de cazuri pentru că, într-un centru de acest fel, sunt mii de oameni care participă și e greu să asiguri perimetrul și intervenția cât mai rapid. Deocamdată, în acest an, nu am avut cazuri de înec. Au fost alte accidente minore care au fost rezolvate cu brio de echipajele noastre”, a spus Gheorghe Pintea, directorul SAJ Bihor.

Patronul complexului susține că a avut în trecut cazuri în care a fost nevoie de ambulanță.

„Chiar săptămâna trecută, duminică, în jurul orei 18.00, am avut un astfel de eveniment. Un copil a fugit din brațele părinților, a alunecat și s-a julit, cu o rană destul de adâncă la picior. Am fost nevoiți să sunăm la ambulanță. Seviciul nostru de gardă, special calificat pentru astfel de cazuri, care funcționează în permanență, a anunțat 112, echipajul sosind în circa 8 minute. Copilul a fost cusut pe loc. Avem un protocol cu SAJ Bihor prin care pregătim personalul care deservește baza de tratament, inclusiv salvamarii”, a declarat Dan Vățean, managerul unui complex hotelier din Băile 1 Mai care a spus că în unitatea pe care o conduce are în jur de 1.300 de clienți săptămânal.