Peste 30 de elevi de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” au participat ieri, în Parcul 1 Decembrie, la un concurs de biciclete organizat în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității. Cu acest prilej, tinerii au avut de parcurs un traseu cu obstacole, contra timp, iar la final, au fost premiați.

Concursul s-a desfășurat în Parcul 1 Decembrie din Oradea, lângă statuia Ostașului Român, și a antrenat peste 30 de elevi, din ciclul liceal, de la LPS „Bihorul”. În cadrul competiției, tinerii au avut de parcurs un traseu cu obsacole, contra timp, iar la final, au fost premiați. Premiile au constat în diplome, veste reflectorizante, pliante (cu Oradea și monumentele istorice din oraș), iar ocupanții locurilor I, II și III au primit în plus și medalii. Potrivit organizatorilor, scopul acestui concurs a fost marcarea Săptămânii Europene a Mobilității prin utilizarea mijloacelor de transport nepoluante (biciclete, role, trotinete, tramvaie, mașini electrice). Unii dintre participanți au venit cu bicicletele proprii la concurs, alții, 15 la număr, au participat cu bicicletele puse la dispoziție de către Asociația Green Revolution. Evenimentul a fost organizat de Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, în parteneriat cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și în colaborare cu Asociația Green Revolution. Tot în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, astăzi, 21 septembrie, la Oradea, va avea loc faza finală a concursului de desen organizat în colaborare cu Școala Gimnazială Dacia din Oradea. Elevii din ciclul primar au fost provocați să ilustreze populaţia urbană care renunţă la deplasarea cu maşina personală în oraş şi folosește mijloace de transport nepoluante sau mersul pe jos. Premierea participanților va avea loc astăzi, 21 septembrie, de la ora 10.30, la sediul APM Bihor.

Săptămâna Europeană a Mobilității oferă oamenilor oportunitatea de a medita asupra adevăratei utilități a străzilor din orașe și de a dezbate soluții concrete de combatere a anumitor provocări, precum poluarea aerului și poluarea fonică, ambuteiajele, accidentele de circulație și problemele de sănătate.

Comisia Europeană a stabilit două obiective majore pentru mobilitatea urbană: eliminarea treptată a autoturismelor care folosesc carburanți tradiționali din orașe până în anul 2050 și trecerea la o logistică urbană cu zero emisii în marile orașe până în anul 2030.

În anul 2017, campania inițiată de Ministerul Mediului și Agenția Națională pentru Protecția Mediului pune accentul pe „O mobilitate nepoluantă, partajată și inteligentă”. Aceasta promovează soluțiile de mobilitate partajată și evidențiază beneficiile unor mijloace de transport mai puțin poluante.