Municipalitatea orădeană majorează, de la 1 ianuarie, impozitele cu 20% şi vrea să renunţe la subvenţia acordată la preţul gigacaloriei. Măsura a fost anunţată ieri de primarul Ilie Bolojan, care a menţionat că astfel va fi compensată, parţial, suma pe care bugetul local o va pierde odată cu reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. 

 

Pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Consiliului Local Oradea se va afla proiectul privind taxele şi impozitele locale care vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2018. Dezbaterea publică a fost programată pentru ieri după-amiază, în sala mare a Primăriei Oradea. Cu câteva ore înainte de această dezbatere, primarul Ilie Bolojan a anunţat că documentul iniţial a fost modificat, impozitele pe clădiri, terenuri şi pe autovehicule fiind majorate, în medie, cu 20%. Motivul invocat pentru luarea acestei măsuri a fost decizia Guvernului de a reduce impozitul pe venit de la 16% la 10%, ceea ce va avea un impact negativ asupra bugetului local.

„Suntem forțați să majorăm impozitele pe anul viitor cu 20%, datorită confiscării banilor orașului de către Guvernul României, pentru că, așa cum știți, impozitele pe care angajații le plăteau pe salariile pe care le încasau de la angajator și care se virau jumătate autorităților locale au fost practic confiscate de către Guvernul României”, a declarat primarul. Bolojan a explicat că, din impozitul pe venit, peste 40% se face venit la bugetul localităţii unde angajatul are locul de muncă. Potrivit primarului Oradiei, pe baza actualei legi, s-a estimat că bugetul de venituri va fi de 39 milioane de euro. Odată cu reducerea impozitului pe venit, Oradea ar pierde aproximativ 40% din această sumă, adică 15,5 milioane euro. „Asta înseamnă că bugetul de investiţii al municipiului Oradea poate că nu va mai exista. Această măsură afectează toate municipiile reşedinţă de judeţ, impactul fiind devastator”, susţine Bolojan, care a afirmat că peste 1 miliard de euro nu vor mai fi investiţi în 2018 pentru proiecte de dezvoltare locală la nivelul întregii ţări, fiind afectate economiile locale. „Guvernul a promis că va compensa o parte din pierderi, însă nu ne putem baza pe aceste promisiuni”, a mai declarat Ilie Bolojan. Mai exact, Guvernul a propus pentru anul 2018 alocarea de sume în compensare până la nivelul impozitului pe venit din 2017, însă această compensare se va diminua cu 50% din excedentul realizat în 2016. „Astfel, s-ar compensa 6 milioane de euro din pierderile de 15 milioane şi am rămâne cu o pierdere de 9 milioane euro. Avem proiecte începute pe care nu le putem opri, avem proiecte europene câştigate la care avem nevoie să asigurăm cofinanţarea, astfel că suntem forţaţi să ne asigurăm un buget de investiţii, iar pentru asta nu există decât o soluţie: majorarea de taxe şi impozite pe anul 2018”, a precizat Ilie Bolojan.

 

Schimbă şi bonificaţiile

 

Directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea, Eduard Florea, a precizat că majorările se aplică la impozitele pe clădiri, terenuri şi autovehicule, dar se va interveni şi la bonificaţiile acordate pentru plata integrală a impozitului până la 31 martie. Astfel, bonificaţia rămâne la 5% pentru persoanele juridice, iar pentru persoanele fizice, aceasta va scădea de la 10% la 5%. La impozitul pe clădiri rezidenţiale, modificări intervin doar în cazul persoanelor fizice, majorarea fiind de la 0,1% la 0,12%, adică o creştere de 20%. Impozitul pe clădiri nerezidenţiale va creşte atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoanele juridice: de la 0,95% la 1,15% pentru persoanele juridice (creştere de 21%); de la 0,6% la 0,7% la persoanele fizice (creştere de 16%). Modificări apar şi în cazul rezidenţilor din parcurile industriale. Mai exact, aceştia nu vor mai beneficia de gratuitate la plata impozitului pe clădire şi teren, ci vor beneficia doar de o reducere de 50% faţă de nivelul standard de impozitare în ambele cazuri. La impozitul pe teren intravilan, curţi, construcţii, majorarea va fi între 18% şi 22%, în funcţie de zona de impozitare, pentru persoanele fizice, respectiv între 20% şi 21% pentru persoanele juridice. O altă categorie unde vor fi aplicate majorări este cea a mijloacelor de transport, unde impozitul va creşte între 19% şi 22%. Impactul bugetar estimat al modificărilor propuse la impozitele şi taxele locale este de 21 milioane lei (4,75 milioane euro), care va compensa aproximativ 50% din reducerea de resurse proprii ca urmare a deciziilor guvernamentale, dacă se va aplica formula compensatorie anunţată de Guvern. El a mai adăugat că astfel, bugetul de investiţii pentru anul viitor va fi de aproximativ 10-11 milioane euro, faţă de 16 milioane euro până acum.

 

Reduceri de personal

Primarul Ilie Bolojan a mai precizat că, pe lângă majorarea impozitelor pentru anul 2018, Primăria Oradea va fi obligată să ia și alte măsuri: reduceri de personal, renunţarea la subvenția pe care municipalitatea o acordă pentru Termoficare, reducerea subvenției acordate OTL şi, în plus, se va renunţa la investițiile mari pentru care nu există fonduri europene. În prezent, de la bugetul local se acordă o subvenţie de aproximativ 18% pentru Termoficare (1,5 milioane euro), ceea ce înseamnă că din preţul gigacaloriei, care este de 255 lei, orădenii plătesc 240 lei, iar Primăria 15 lei. Bolojan a menţionat că nemaiputând fi susţinută această subvenţie, preţul va fi plătit integral de populaţie, cel mai probabil de la 1 ianuarie 2018.

„Nu se va mai pune sub nicio formă problema majorării subvenţiei pentru OTL, ci probabil că o vom reduce. Astfel, e posibil ca frecvenţa mijloacelor de transport în comun va fi redusă”, a declarat primarul Oradiei, adăugând că s-ar putea lua în calcul reducerea subvenţiei pentru plata abonamentelor OTL pentru pensionari, dar şi reducerea personalului OTL. Printre investiţiile care nu vor putea fi realizate din lipsă de fonduri Bolojan a menţionat realizarea pasajului subteran din Centrul Civic.

Ilie Bolojan promite că dacă Guvernul revine asupra măsurii de reducere a impozitului pe venit sau dacă va găsi o formulă de compensare totală a pierderilor la bugetul local, municipalitatea va renunţa la majorarea impozitelor, acestea urmând să rămână la vechiul nivel.