Calvarul fetei de 18 ani de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” căreia i-au decedat ambii părinți și care avea nevoie de transplant de ficat s-ar putea termina în curând. În cursul nopții de marți spre miercuri, la Spitalul Județean, a avut loc o prelevare de organe iar ficatul a ajuns la adolescentă.

Pentru cei mai nefericiți dintre noi, dramele curg una după alta. Este cazul Andreei Georgiana Tomuţa, care, după ce, anul trecut, și-a pierdut mama, anul acesta a rămas și fără tată. Bărbatul a decedat în spital după ce, împreună cu fata, a consumat ciuperci otrăvitoare. Adolescenta a fost dusă vineri, în stare gravă, cu elicopterul, la Spitalul Fundeni din Capitală, necesitând transplant de ficat.

În paralel cu această dramă, mama unui copil din Curtuișeni a trăit, pe 12 aprilie, o alta. Fiul ei de 14 ani a fost lovit de o mașină după ce, aflându-se pe bicicletă, nu a respectat semnul stop la o intersecție. Rănile grave la cap i-au fost fatale așa că la începutul săptămânii a fost declarat în moarte cerebrală. În urmă cu un an, își pierduse și el tatăl, iar mama lui a decis să ajute alte suflete să trăiască. Prelevarea s-a făcut în noaptea de marți spre miercuri.

„Inima a fost donată unui copil de 15 ani, care aştepta de 7 ani un transplant şi care nu avea şanse de supravieţuire, rinichii au mers la Cluj şi plămânii la Viena. Corneea a mers la Bucureşti. Ficatul a fost transplantat tinerei de 18 ani, un caz de compatibilitate perfectă, o situaţie foarte rară. Fata este încă în stare critică”, a declarat, Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant pe Bihor. Este a cincea prelevare de organe din acest an.

Potrivit dr. Pantiş, numărul prelevării de organe de la donatori în moarte cerebrală putea să fie mai mare la Oradea, însă şase familii au refuzat să îşi dea acordul fără să ofere explicaţii.

„Din păcate a scăzut foarte mult numărul donatorilor, probabil din cauta lipsei de încredere în sistem în ceea ce priveşte alocarea organelor. Oradea avea, în medie, 20 de donatori pe an, iar în 2017 numărul a scăzut la 8. Acum avem doar 5 la jumătatea anului. Să sperăm că reorganizarea Agenţiei Naţionale de Transplant va schimba în bine situaţia”, a mai spus Carmen Pantiş.

 

Probleme cu transplantul pulmonar

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit despre prelevarea de organe care a avut loc la Oradea, spunând că plămânul recoltat a fost trimis la Viena și anunțat către Eurotransplant, însă nu este compatibil acum cu niciun pacient aflat pe lista de așteptare.

„Până în 2020, AKH (clinica din Viena - n.red.) ne-a spus foarte clar că nu se va putea face transplant pulmonar pacienţilor din România şi nu numai lor, ci ei nu fac niciun transplant pacienţilor din afara ţării. Suntem în discuţii cu Ungaria, cu Germania, pentru a putea trimite pacienţii noştri acolo, pentru transplantul pulmonar. În ce priveşte relaţia cu Eurotransplantul, există un protocol postat pe site-ul ministerului, pe site-ul ANT. Protocolul este în vigoare, dar nu ştiu de ce unii dintre noi nu şi-au respectat obligaţiile, pentru că România a început să dea plămâni. E vorba, probabil, de o situaţia mai veche. Am solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Eurotransplant, deşi noi avem o colaborare pe e-mail. Şi plămânul trimis la Viena a fost anunţat către Eurotransplant. Din păcate, nu a fost compatibil cu niciun pacient aflat în acest moment pe lista de aşteptare", a spus Pintea