Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea intenţionează să construiască primul centru de formare profesională integrată din România. Proiectul, în valoare de aproximativ 3 milioane euro, a fost elaborat în colaborare cu Colegiile Tehnice „Traian Vuia” şi „Constantin Brâncuşi”, şi a fost depus spre finanţare prin Programul Ro-Hu. Partener din Ungaria este Primăria Biharkeresztes.

 

Directorul ADLO, Alina Silaghi, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că proiectul depus spre finanţare prin Programul Interreg România-Ungaria, în valoare de 2,997 milioane euro, vizează dezvoltarea unui pol de excelenţă în educaţie digitală şi vocaţională. Mai exact, se are în vedere construirea şi dotarea unui centru de formare profesională integrată (Centru regional de educaţie şi competenţe - CRESC) în Parcul Industrial II situat pe strada Ogorului, precum şi dotarea cu utilaje a atelierelor din cadrul CT Traian Vuia şi CT Constantin Brâncuşi. Utilajele vor fi aceleaşi care sunt folosite de companiile din Oradea şi vor fi folosite în cadrul cursurilor practice în specializările cerute pe piaţa de muncă din zonă. Alina Silaghi a menţionat că se doreşte organizarea de cursuri de 3, 6 sau 9 luni în următoarele specializări: mecatronică, auto, electrotehnică, electronică şi electrică, textile, IT, construcţii şi instalaţii sanitare. „CRESC este primul nostru proiect mare”, a declarat şefa ADLO, adăugând că în cadrul centrului vor fi organizate, gratuit, cursuri de formare pentru persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani. „Centrul va avea laboratoare, săli de curs, săli de conferinţă. Vom avea şi un laborator de robotică, de design, pentru a aduce industrii cu valoare adăugată spre Oradea”, a afirmat Alina Silaghi. Ea a precizat că răspunsul din partea companiilor care activează în zonă este pozitiv, acestea fiind interesate ca forţa de muncă să fie pregătită în cât mai scurt timp, iar în şcolile profesionale elevii sunt pregătiţi în 3-4 ani. Dacă proiectul va fi aprobat spre finanţare, Alina Silaghi susţine că primele cursuri vor putea debuta în vara acestui an, în cadrul celor două colegii orădene partenere în proiect.

ADLO este o companie publică al cărei acţionar majoritar este Primăria Oradea. Principalele activităţi sunt administrarea parcurilor industriale din oraş şi atragerea de investitori, cărora li se oferă asistenţă pe tot parcursul investiţiei, precum şi facilităţi - scutirea de impozite locale pe teren şi clădire. Potrivit Alinei Silaghi, anul trecut, în cele trei parcuri industriale orădene – situate pe Şoseaua Borşului, strada Ogorului, respectiv strada Uzinelor – au fost atrase investiţii în valoare totală de 16 milioane euro dintr-un total de 259 milioane euro atrase până în prezent. Companiile din cele trei parcuri au creat până în prezent 5.500 locuri de muncă, ţinta fiind de 6.200 locuri de muncă până în 2020. Cea mai mare investiţie din 2017 realizată prin negociere directă are o valoare totală de 12,2 milioane euro, aceasta urmând să genereze 440 locuri de muncă. Investiţia va fi realizată de WDP Development Ro, pe o suprafaţă de 76.068 mp în Parcul Industrial II de pe strada Ogorului. Pe de altă parte, la sfârşitul anului trecut Parcul Industrial I, din Şoseaua Borşului, cu o suprafaţă de 130 hectare, era ocupat în proporţie de 93%, mai fiind disponibile parcele cu o suprafaţă totală de 9,3 hectare. În Parcul nr. II, din suprafaţa totală de 83,5 hectare mai sunt disponibile 50 hectare, gradul de ocupare fiind de 42%. În cel mai mic dintre parcurile industriale orădene, cel de pe strada Uzinelor, gradul de ocupare este de 52%, din cele 15 hecatre mai fiind disponibil teren în suprafaţă totală de 7,8 hectare. Ca mod de acces în parcuri există două proceduri: fie prin licitaţii publice, fie prin negociere directă, în cazul firmelor care vor să investească peste 5 milioane de euro. Prima sesiune de licitaţii din acest an va avea loc în martie, cu pornire de la 8 euro/mp pentru industrie şi producţie şi de la 9,5 euro/mp pentru servicii.