Înghesuială mare la intrarea în Colegiul Național „Iosif Vulcan”, ieri, în jurul orei 8.00. Elevii așteptau să intre în săli. Unii erau încrezători, alții așteptau doar să se termine odată, ca să știe în ce direcție o apucă. În total, 3.625 de elevi au susținut, în Bihor, proba scrisă la limba și literatura română.

 

La o oarecare distanță de intrarea în școală, între stația de tramvai și Biserica Reformată, mai mulți tineri trăgeau din țigări. Tabloul general era cel al unui condamnat care își așteaptă sentința. La porțile metalice ale Colegiului, era înghesuială mare. Îmbrăcați elegant și cu părul proaspăt tuns, adunați într-un grup de 5-6 persoane, câțiva tineri discutau despre ce avea să urmeze. Se străduiau să pară relaxați, dar li se simțea în voce încordarea. Unii aveau cărți în mână, alții își reciteau notițele. Mângâiatul ecranului telefonului mobil era metoda favorită de alungare a stresului și de simulare a indiferenței. La intrare, prezentau buletinele. Oameni deja mari, pășind pe cărările vieții.  

La Colegiul Național „Iosif Vulcan” au susținut examenul 356 de elevi.

„În acest centru susțin examenul elevi de la patru școli: Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul de Arte și Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea. În total 356 de elevi”, a spus Gheorghina Bîrlădeanu, președinta Centrului de examen de la „Iosif Vulcan”, directoarea Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea.   

La nivel de județ, pentru proba la limba și literatura română s-au înscris 3.849 de elevi și au participat 3.625.

„Am avut 223 de elevi absenți și un eliminat la Colegiul Național Samuil Vulcan din Beiuș. Acolo, un elev a fost prins cu dispozitiv de comunicare cu exteriorul. Au fost înregistrate 7 cazuri speciale, două la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, două la Colegiul Național Iosif Vulcan și câte unul la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul Oradea, Colegiul Național Teodor Neș Salonta și Colegiul Naţional Octavian Goga Marghita”, a spus, pentru Crișana, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor – Claudiu Damian.

 

Subiecte ușoare, să ia toată lumea!

Subiectele la limba și literatura română au fost foarte ușoare. Spre exemplu, la primul era suficient ca elevii să știe să citească și să înțeleagă ce citesc (vorbim aici de examen la final de liceu, nu de gimnaziu), iar la al treilea, dacă elevii nu au știut nimic despre Ion Barbu (profil uman)/Mihai Eminescu (profil real) au putut scrie despre Lucian Blaga (profil uman)/Tudor Arghezi (profil real). În urmă cu câțiva ani, era important să știi tot, pentru că, dacă îți pica ceva ce nu știai, picai examenul. De câțiva ani s-a „rezolvat” și această problemă în dorința de a „ocoli” strictețea camerelor de supravegheat și de a obține cifre cât mai mulțumitoare („la hectar”, ar spune răutăcioșii).   

La filiera teoretică - profilul umanist și filiera vocațională - profilul pedagogic, subiectul I, elevii au primit un fragment din Anton Holban - Note de călătorie, pe baza căruia au avut de răspuns la 5 cerințe (sensul, semnificația unor secvențe etc.), la punctul A. La punctul B au avut de redactat un text de minim 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii pot aprecia sau nu farmecul locului în care trăiesc (respectând două repere) raportându-se la textul dat și la experiența personală.

La subiectul II elevilor li s-a cerut să prezinte în minimum 50 de cuvinte rolul notațiilor autorului într-un fragment din piesa „Ultima oră” a lui Mihai Sebastian.

La subiectul III, absolvenții au avut de redactat un eseu de 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități ale unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu sau Lucian Blaga, cu respectarea a trei repere.    

La profilul real, pe baza acelorași texte, au avut de răspuns la aceleași cerințe, singura modificare fiind la subiectul III, unde au avut, la alegere, de analizat o poezie de Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi.

Aproape 127.000 de candidaţi din toată țara au susţinut, luni, prima probă, la limba şi literatura română, din cadrul Bacalaureatului. Examenul a început la ora 09.00 şi a durat trei ore.

Sesiunea de Bacalaureat continuă astăzi, 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, unde sunt așteptați 528 de elevi (498 la limba maghiară, 16 la limba germană și 14 la slovacă). Pe 27 iunie se va desfăşura proba obligatorie a profilului, adică matematică sau istorie şi ultima probă va fi cea la alegere, în funcţie de specializare, fiind susţinută pe 28 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate pe 4 iulie (până la ora 12.00), urmând ca, până la ora 16.00, cei nemulțumiți să poată depune contestații. Rezultatele finale se vor afișa pe 9 iulie.

Anul trecut, rata de promovabilitate la bacalaureat a fost de 70,18%.