Politica fotbalului şi fotbalul politicienilor
Aflăm din presa acestor zile că echipa de fotbal a judeţului va fi vândută. Procedura vânzării se întemeiază pe prevederile HCL 641/2006 şi a Caietului de sarcini - anexă, parte integrantă a Hotărârii, publicate pe site-ul Primăriei Oradea sub semnătura presedintelui de şedinţă şi a secretarului Consiliului Local de la data de 20.09.2006.
Este semnificativ de reţinut că, prin respectiva Hotărâre, deţinătorul participaţiei majoritare la club (municipiul Oradea, prin Consiliul Local) îşi dădea acceptul pentru a vinde cel puţin 51% din conţinutul patrimonial al acelei participaţii (art. 1), cu condiţia ca viitorul dobânditor să nu înstrăineze cel puţin trei ani ceea ce astfel dobândeşte, obligându-se să-i pună acestuia la dispoziţie Stadionul şi sediul clubului (inclusiv cantina) până la finele anului 2007 şi să-i asigure finanţarea în continuare a activităţii sportive în condiţiile legii (Ordinul Agenţiei Naţionale de Sport 130 din 2006 şi Legea 350 din 2005). În art. 6 din acelaşi act administrativ se spunea că: "Raportul de evaluare al C.S. F.C. Bihor-Oradea va fi prezentat Consiliului Local al municipiului Oradea în vederea însuşirii şi stabilirii valorii minime a ofertei publice de vânzare". Cu alte cuvinte, consilierii locali vor avea ultimul cuvânt în a aprecia dacă se va putea vinde participaţia Oradiei la club în condiţiile stabilite de evaluatorul ales. Prin Caietul de sarcini s-a impus ca obiectiv pentru viitorul evaluator: Estimarea valorii de piaţă a clubului sportiv "Fotbal Club Bihor-Oradea" şi a participaţiei deţinute de Municipiul Oradea la club. Totodată, cel care urma să facă evaluarea: "Va răspunde material, contravenţional sau penal pentru conţinutul raportului de evaluare, a documentelor de fundamentare şi pentru consultanţa juridică acordat".
Astăzi, iată, aleşii noştri sunt chemaţi să se pronunţe dacă, pentru circa 2 milioane de euro, ce urmează a intra în patrimoniul oraşului, orice persoană interesată poate prelua "cu acte în regulă" FC Bihor, urmaşa unei tradiţii de 100 de ani de fotbal în municipiul Oradea, o prezenţă constantă, ani la rândul, pe prima scenă a fotbalului românesc, având în rândul jucătorilor nume grele precum: Kun II, Sătmăreanu II, Lăzăreanu Marcel, Bigan, Grosu, Nedelcu, Doru Nicolae, Grosu, Zare, Marcel Puşcaş, Liliac, Muzsnay, Vancea, Rădulescu, Negrău. L-am fi putut pomeni în enumerarea de mai sus şi pe Stan Daniel, însă n-o facem, pentru că ne aducem aminte că, deşi are calităţi de fotbalist de echipa naţională, punând umărul la înlăturarea lui Artimon (alături de ceilalţi fotbalişti din "gruparea Oţelul Galaţi" şi domnul acela - nu-i reţinem numele - care se tot laudă că va primi o mare sumă de bani "moca" de la Statul Român, pentru că a mâncat gratis arpacaş la renumitul local "Popa Şapcă", din Timişoara), a făcut mult rău clubului, într-un moment în care - cum spun oamenii de fotbal - "echipa defila prin campionat".
Consilierii locali sunt chemaţi să se pronunţe asupra vânzării unui club la care - după cum este menţionat în raportul evaluatorului - punctul forte "nr. 1" (scuzaţi pleonasmul) este "managementul de zi cu zi". O fi el domnul Toth mare manager (spunea cineva că îşi desfăsoară activitatea de conducător de club uneori la un hotel cu nume de ocean, deşi este ştiut că nu bea niciodată alcool), dar nu putem să nu încercăm o strângere de inimă, gândindu-ne că un FC Bihor, care în alte timpuri bătea în deplasare pe Steaua sau Videoton (în anul 1986, când aceasta avea să joace finala Cupei UEFA cu Real Madrid) sau aducea în faţa noastră la Oradea echipe precum campioana Poloniei (imediat după "bronzul" acestei selecţionate de la Mondialul din RFG - 1974) sau Ponte Preta din Brazilia, nu are altceva mai bun decât managementul unui tânăr care s-a făcut remarcat prin ambiţie şi dorinţa de a schimba lotul echipei şi mai puţin prin orice altceva. Actualul preşedinte de club este cel care a predat "pe semnătură" echipa actualului lider al PSD Oradea, la momentul când s-a hotârât implicarea Consiliului Judeţean Bihor şi a Consiliului Local Oradea în destinele clubului, tot el se pare că va gestiona şi revenirea acesteia "de la public la privat".
Acestea fiind zise, după ce consilierii vor aproba raportul, oare cine va fi alesul pentru "mireasa gata de măritiş"? (Expresia aparţine unui consilier din legislatura anterioară). Primarul oraşului spune că nu va da echipa pe mâna unui aventurier. Asta dorim şi noi, ştiut fiind ce repercusiuni a avut inconştienţa responsabililor administraţiei din Timişoara, care au dat "POLI" pe mâna unui italian certat cu legea (să nu-i zicem pe limba lui), care vrea să joace la poker un brand, care înseamnă enorm nu numai pentru zecile de mii de suporteri, dar şi pentru cele peste 80 de promoţii de absolvenţi ai Şcolii Politehnice timişorene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.