Conducerea municipalităţii orădene a inaugurat ieri Parcul Salca. Iniţial, lucrările trebuiau finalizate în noiembrie 2013 din fonduri guvernamentale, însă cum banii de la Bucureşti nu au venit, municipalitatea a trebuit să finanţeze lucrările din fonduri proprii. Întins pe 3,4 hectare pe care s-au plantat peste 17.000 de copaci, arbuşti şi alte plante, acest parc va fi cel mai mare din Oradea, fiind conceput după un model englezesc.

Primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Ovidiu Mureşan au inaugurat, oficial, în prezenţa presei, un nou spaţiu verde. Parcul Salca are o suprafață de 34.100 mp, din care 22.000 de metri pătraţi sunt spaţii verzi, 5.500 luciu de apă şi 5.300 alei, fiind amplasat pe malul Peței, între zona Cantemir și complexul Lotus. Iniţial, investiţia trebuia făcută din banii Administraţiei Fondului de Mediu, însă fondurile de la Bucureşti nu au mai venit, astfel că Primăria a plătit investiţia din fondurile proprii. Parcul conţine spații înierbate, arbori, arbuști, plante perene, plante de apă, un labirint, un lac cu ponton și un pasaj de trecere, un șanț natural care deversează în pârâul Peța, spații recreativ-educative, alei asfaltate și mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, panouri informative, fântâni cu apă de băut, pergole, foișor, toalete ecologice etc.

"Intenția municipalității a fost să ofere cetățenilor din zonă o adevărată oază de spațiu verde, o zonă frumoasă și liniștită, iar în urma extinderii suprafeței actuale acest parc va fi cel mai mare parc al orașului. Prin pista de biciclete de pe malul Peței acest parc va fi introdus în rețeaua verde a municipiului", a menționat primarul Ilie Bolojan. În parc au fost introduse instalațiile de iluminat și cele de irigat automatizat, cu stație de pompare precum și diferite specii de plante. Arborii plantaţi cuprind 48 de specii de foioase, 30 specii conifere, totalizând 178 de copaci, obţinându-se o suprafaţă predominant acoperită cu arbori de 10.912 mp. O suprafaţă importantă este ocupată de gardul viu din foioase şi din răşinoase (7.100 buc.), care împrejmuieşte parcul şi un labirint circular medieval cu un diametru de 38,40 m, un rozariu cuprinzând trandafiri târâtori şi trandafiri agăţători pe pergole, trandafiri miniatur (460), ierburi decorative şi alte plante perene (1.700), bambuşi (210), arbuşti foioase (78), arbuşti conifere (207) şi peluze. Speciile de arbori, arbuşti, bambuşi, trandafiri, plante perene, graminee, plante acvatice reprezintă un număr de cca. 130 specii diferite, realizându-se astfel o vegetaţie bogată şi diversă, care va asigura la maturitate o diversitate volumetrică şi cromatică parcului. Profitând de prezenţa pârâului Peţa, s-a realizat un lac artificial plantat cu 11 specii de plante de apă (hidrofile, nuferi: Nuphar lutea, Nymphaea alba Attraction, Nymphaea hibrid - 190 bucăţi) şi de mlaştină (higrofile - Acorus calamus Variegatus, Butomus umbellatus, Cyperus longus, Iris sibirica, Iris Levigata, Mentha Aquatica, Typha latifolia Variegata, Typha minima - 220 bucăţi). Lacul este traversat de un ponton din lemn şi de un pasaj din blocuri de beton şi piatră naturală, pentru a putea fi observată viaţa acvatică.

Lucrările au fost executate de către asocierea formată din SC Constructorul Sălard SRL și SC Gardener SRL. Valoarea lucrărilor executate se ridică la 2.151.712,62 lei fără TVA, adică aproape jumătate de milion de euro. În a doua etapă, alte 2,2 ha de teren din vecinătate va fi amenajat corespunzător ca şi spaţiu verde. De asemenea, în zonă Primăria mai deţine 1,5 ha din cele 8 ha deţinute de aşa numiţii „samsari imobiliari", pe care le va transforma în terenuri de sport, amenajând aici o bază sportivă ca şi cea din Ioşia. Totodată, de-a lungul Peţei, până pe 1 septembrie, executivul orădean promite şi finalizarea pistei de biciclete care porneşte din Calea Aradului - Universitate - Cantemir - Salca.