Până la 1 Martie a mai rămas foarte puţin, așa că, ieri, în prima zi a săptămânii, mărțișoarele au fost la mare căutare, chiar dacă unii comercianți consideră că tradiția acestui simbol al primăverii este pe cale de dispariție.

Începând de ieri, numărul micilor comercianţi care vând mărțișoare în Oradea a crescut, prin urmare, şi oferta este bogată şi diversificată, astfel încât orădenii au din ce să aleagă.

„Cel mai bine trec broșele pentru copii, la trei lei bucata, cu personaje din desene animate. De asemenea, am vândut mărțișoare sub formă de inimioare, potcoave sau fluturași, la patru lei bucata. La mare căutare sunt și ghioceii, dar și potcoavele din plastic, la un leu bucata”, ne-a declarat Radu Cozma, din Oradea, unul dintre comercianți. Tânărul vinde mărțișoare în Piața Unirii până joi, 1 martie.

Lângă el, un alt tânăr, Gheorghe C., din Marghita, vinde mărțișoare, la prețuri cuprinse între 3 și 18 lei. „Avem broșe sub formă de fluturi și flori. Cel mai bine trec broșele pentru copii, pe care părinții le cumpără pentru profesoare sau educatoare. Chiar dacă este foarte frig, vânzările merg bine”, ne-a declarat interlocutorul nostru.

Printre comercianții care vând mărțișoare pe Pietonala orădeană se numără Timea, care consideră că micul obiect împodobit cu șnur alb cu roșu își pierde din semnificație. „Din păcate, tradiția mărțișorului este pe cale de dispariție. La început, băieții le ofereau fetelor aceste simboluri ale primăverii, însă, astăzi, fetele își fac cadouri între ele. Unii orădeni cumpără mărțișoare din obligație, pentru profesoare sau educatoare”, a menționat Timea.

De la an la an, mărţişoarele tradiţionale capătă noi forme, cu o semnificaţie mult diferită de cea originală. În locul podoabelor purtate în piept, mulţi bărbaţi preferă să cumpere o floare sau un „mărţişor comestibil”: bomboane, tablete de ciocolată sau prăjituri.