După cei peste 11.000 de km parcurşi, în zbor, timp de două zile, fotoreporterul cotidianului Crişana, Remus Toderici, a trăit timp de două săptămâni una dintre cele mai frumoase experienţe fotografice, dar şi personale, în Cuba.

 

Revenit în ţară, după alţi 11.000 km străbătuţi, cu peste 5.000 de instantanee luate de pe străzile celor patru oraşe cubaneze vizitate, Remus Toderici a decis să împartăşească experienţa sa şi orădenilor pasionaţi de călătorie şi fotografie. Astfel, duminică, 18 iunie, asociaţia Manifest pentru Oradea, cu sediul în Cetatea din Oradea, a găzduit proiectul gândit de tânărul fotograf orădean, reîntors de curând din Cuba. Remus Toderici a optat pentru o prezentare interactivă a excursiei sale, renunţând la clasicele fotografii expuse pe simeze, el a realizat o prezentare cu sute de fotografii dintre cele mai ilustrative pe care le-a „povestit” celor peste 60 de orădeni prezenţi la eveniment.

„Cuba – Poveşti în imagini” s-a bucurat de explicaţiile oferite de autorul fotografiilor, astfel că atmosfera de prezentare a fost una interactivă, cei prezenţi putând să pună întrebări, să comenteze, să se minuneze şi să viseze, în acelaşi timp. Povestea călătoriei a început în a doua parte a lunii aprilie 2017, când Remus Toderici a decis să se înarmeze cu rucsacul plin cu obiective foto şi să pornească spre Belgrad, apoi spre Istanbul, iar de aici spre Havana. Peste 11.000 de km pe care i-a făcut în două zile. Un efort răsplătit de această „ţară a contrastelor”, cum a spus şi călătorul, care este Cuba. O ţară în care regimul comunist, cu toate privaţiunile sale, şi-a spus cuvântul, dar şi o ţară în care bogăţia culturală te face să te îndrăgoşteşti de ea.

Cele două săptămâni petrecute în Cuba au reprezentat o experienţă unică care i-a permis să cunoască atât aspectele sordide ale unei societăţi comuniste, cât şi exotismul unei ţări insulare din nordul Americii Centrale. Împreună cu grupul, Remus Toderici a vizitat, pe lângă Havana, şi Vinales, Cienfuegos şi Trinidad. „Havana este spectaculoasă vizual, prin arhitectura sa impresionantă, la Vinales am văzut oameni calzi ce muncesc pe plantaţii de cafea şi tutun, Cienfuegos e un oraş cochet, iar Trinidad e deschis turiştilor prin petrecerile organizate pe străzi”, a precizat Remus Toderici. Aceste deplasări nu au fost însă şi fără mici incidente, grupul „fiind uitat” de şoferul angajat să îi duca în excursii prin împrejurimi. De asemenea, mărfurile aveau mereu două preţuri, unul pentru localnici, unul pentru turişti. Oamenii însă păreau deosebit de prietenoşi, uşa casele lor fiind mereu deschisă, asta şi din cauya caldurii. Paleta de fotografii a fost diversă, de la arhitectură, peisaje, la portrete, dar şi multe maşini. „Stăzile din Cuba erau pline de maşini din anii 50. Datorită embargoului, nu s-au mai putut importa autorurisme, aşa că avem pe străzi o paradă de maşini de „epocă”, a adăugat Remus Toderici. Aceste maşini puteau fi chiar închiriate turiştilor pentru o plimbare în timp.

Experienţa culturală a fotoreporterului orădean a atras numeroase curiozităţi celor prezenţi care au dorit să ştie cât a costă o astfel de călătorie, ce trebuie să faci pentru a porni într-o astfel de aventură, la ce trebuie să fii atent când ajungi peste astfel de meleaguri. Însă, cei 2.100 de euro cheltuiţi de fotoreporter au fost cheltuiţi cu folos, atât pentru experienţa persoanlă, dar şi a localnicilor, de la care a cumpărat suveniruri, respectiv a prietenilor care s-au bucurat de micile atenţii.

Prezentarea sa a reuşit, pe de altă parte, să stârnească interesul faţă de astfel de proiecte, şi altor orădeni pasionaţi de călătorii sau cu întâmplări similare, în încercarea de a crea un curent vizavi de aceste experienţe ce trebuie să depăşească graniţele postărilor pe Facebook.