Inventatorul orădean Adrian Ciprian Farcaş a obținut Marele Premiu al Salonului, Medalia de aur, Premiul de Excelență (din partea Universității Politehnica București) și Premiul Special (din partea Universității Regele Mihai din Timișoara) la cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenții și Inovații „Traian Vuia” Timișoara.

 

După ce a obținut medalia de aur și diploma de excelență la cea de-a XV-a ediție a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent de la Cluj-Napoca, Adrian Ciprian Farcaş obține noi premii cu aceeași invenție, schimbătorul utilizat în domeniul pompelor de căldură.

Invenția are capacitatea de expandare în caz de îngheț (astfel se elimină schimbătorul de căldura intermediar utilizat de toți producătorii de pompe de căldura apă-apă și scad simțitor costurile de implementare și exploatare, respectiv crește performanța pompei de căldura cu până la 25%), este confecționat dintr-un material antiaderent care previne formarea depunerilor (apa din foraj poate fi tulbure, cu un conținut ridicat de impurități și poate face depuneri, ducând la colmatarea schimbătoarelor uzuale). Garanția produsului poate fi extinsă până la 20 de ani, ținând cont de durabilitatea materialelor din care este confecționat. Invenția este deja aplicată la scară largă în construcția pompelor de căldură de o firmă din Oradea, brevetul fiind deja utilizat de aproape 10 ani pe piață și ajungând la maturitate din punctul de vedere al testelor și performanțelor.

„Doresc să le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături din Statele Unite, Republica Moldova, Ungaria și România, precum și inginerilor, profesorilor și specialiștilor care m-au sprijinit din toate punctele de vedere în realizarea și testarea acestui schimbător de căldura revoluționar, destinat pompelor”, susține Adrian.

Pompele de căldură apă-apă reprezintă cel mai ieftin sistem de încălzire cunoscut până în prezent pe piața mondială.V.I.