Sâmbătă, 17 martie, s-a deschis pentru public expoziţia „Invenţiile unui geniu. Maşinile lui Leonardo Da Vinci”, Oradea fiind primul oraş din România care găzduieşte expoziţia itinerantă completă a Muzeului Leonardo da Vinci din Florenţa. Cele 45 de reproduceri, majoritatea realizate din lemn, la scară, rămân la dispoziţia vizitatorilor până în data de 10 iunie.

 

Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci) a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, filosof, anatomist, geolog, botanist, scriitor, fiind considerat cel mai de seamă reprezentant al perioadei renascentiste italiene. „Inginerul” Leonardo da Vinci a conceput, printre altele, maşini de zburat, un tanc, maşină de socotit, dispozitiv de păşit pe apă şi chiar o... bicicletă, însă puţine din invenţiile sale au fost puse în practică în timpul vieţii sale.

Expoziţia deschisă la Muzeul Ţării Crişurilor găzduieşte, pe o suprafaţă de 400 mp, 45 de exponate, reproduceri realizate la scară, majoritatea din lemn, perfect funcţionale, fiecare model având alăturată schiţa după care a fost realizat. Maşinăriile sunt grupate pe patru categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile şi maşini de război. Orădenii pot admira o bicicletă, un pod mobil, fierăstrăul hidraulic, tancul, deltaplanul, şurubul lui Arhimede, sau planorul. Din cele 45 de invenţii 15 sunt interactive. De asemenea, există o sală interactivă cu patru computere unde doritorii pot descoperi informaţii despre Leonardo da Vinci. Dacă publicul a avut acces la expoziţie începând de sâmbătă, 17 martie, vernisajul oficial a avut loc vineri seara în prezenţa oficialităţilor printre care: preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor şi vicepreşedintele Ioan Mang, episcopul romano-catolic PS Böcskei László, Maurizio Passerotti, consulul onorific al României în regiunea autonomă Trentino Alto Adige și Mirella Florian, istoric de artă, cel care a realizat şi o prezentare completă a expoziţiei în cadrul vernisajului.

,,Acest geniu a avut puterea să gândească în viitor. Recunosc că am avut timp să mă plimb printre aceste obiecte, să stau de vorbă cu organizatorii din Italia și să aflu lucruri impresionante”, a mărturisit, în deschiderea evenimentului, managerul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, mulţumind totodată partenerilor internaţional şi finanţatorilor şi autorităţilor care au facilitat aducerea expoziţiei itinerante la Oradea.

Din partea Consiliului Judeţean Bihor au luat cuvântul preşedintele Pasztor Şandor şi vicepreşedintele Ioan Mang. Pasztor Şandor a subliniat importanţa familiarizării elevilor cu geniul lui Leonardo Da Vinci. În acest sens, Consiliul Judeţean Bihor a făcut demersuri pentru ca majoritatea şcolilor să beneficieze de reducere în cazul în care aduc grupuri de elevi la expoziţie, preţul unui bilet fiind în acest caz de aproximativ trei lei. De asemenea, Ioan Mang a subliniat că a privit exponatele din prisma profesiei de inginer şi s-a declarat impresionat de viziunea celui care a creat aceste modele acum aproape 500 de ani.

Nu în ultimul rând, Maurizio Passerotti a arătat că cine se apropie, prin cunoaştere, de Leonardo Da Vinci va cunoaşte cu adevărat spiritul perioadei Renascentiste italiene.

Organizatorii acestei expoziţii sunt: Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Muzeul Leonardo da Vinci din Florenţa (Italia), Niccolai SNC Teknoart din Florenţa (Italia), Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Discover Bihor şi Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”. Sponsorii sunt D&C Oradea, Agenţia de Turism Eximtur, Cesal SA.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 10 iunie 2018, conform programului muzeului: lunea - închis; marţi, joi, sâmbătă, 10.00-15.00; miercuri, vineri, duminică, 10.00-18.00. Grupurile (min.15 persoane, max. 30 persoane) pot intra doar cu programare prealabilă la numărul de telefon şi fax: 0259/479918, între orele 9.00-15.30. Programările se vor face din jumătate în jumătate de oră pentru a se evita aglomeraţia, începând cu ora 10.00, iar ultima intrare va fi permisă cu jumătate de oră înainte de închiderea programului muzeului. Preţul biletelor: 12 lei - adulţi; 6 lei - elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. Important de precizat este că persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.