Lucrările la parcarea de tip park and ride din jurul catedralei ortodoxe au fost oprite pe porţiunea către sediul CEC Bank după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, aici au fost descoperite trei schelete şi urmele unor ziduri care ar putea aparţine unei biserici vechi.

Excavațiile la amplasamentul viitoarei parcări subterane de tip park and ride din jurul Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic, începute în luna ianuarie, s-au desfăşurat sub supraveghere arheologică, având în vedere că lucrările se află în imediata vecinătate a Cetății Oradea, monument istoric. Săptămâna trecută excavaţiile au fost oprite, după ce arheologii care supraveghează lucrările au descoperit trei schelete şi urmele unor ziduri care ar putea aparţine unei vechi biserici. Arheologii bănuiesc că ar fi descoperit zidul vestic al Bisericii Sfântului Spirit, datând din 1300. De asemenea, ar fi fost descoperită o parte din altar şi mormintele unor clerici de rang înalt. Descoperirile au fost făcute într-o zonă în care, în perioada comunistă, au fost ridicate blocuri. În zonă s-a mai lucrat la construirea catedralei ortodoxe. Pentru a permite arheologilor să lucreze, excavaţiile au fost oprite în acea zonă, astfel că firma care a câştigat licitaţia pentru construirea parcării, Construcţii Erbaşu, va continua săpăturile în celelalte laturi ale catedralei.

Lucrările sunt executate de asocierea Erbașu - Simbac, valoarea investiţiei fiind de 24.389.235,11  lei fără TVA, banii provenind de la bugetul local. Potrivit proiectului, capacitatea totală a parcării va fi de 277 autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. De asemenea, 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru mașini electrice. Aria desfășurată totală a parcării este de 6.456,95 mp.

Parcarea va avea două accese rutiere, cu câte două benzi de intrare-ieșire, ambele dinspre șanțul Cetății Oradea. La suprafață se va amenaja o piațetă, parte a viitoarei zone pietonale din Piața Emanuil Gojdu, ce va deveni funcțională odată cu finalizarea pasajelor subterane.

Amenajarea la suprafață presupune dalaj din piatră, mobilier urban (băncuțe, pergolă, stâlpi de iluminat) și plantări de arbuști și arbori, preponderent din specia coniferelor si foioaselor. Vor fi plantați 63 de arbori, 638 arbuști, un gard viu din 225 de conifere care delimitează traseele pietonale, 196 plante cățărătoare pentru pergole și 2.825 plante perene.