Statuia lui Ion I.C. Brătianu a fost dezvelită ieri în parcul care îi poartă numele. Ziua de 24 noiembrie a fost aleasă de municipalitatea orădeană pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la moartea marelui om politic liberal, care a jucat un rol important în Marea Unire din 1918. La eveniment au participat câteva sute de persoane, o mare parte reprezentând-o membri ai PNL.

 

Inclusă de Primăria Oradea în programul dedicat Centenarului Marii Uniri, dezvelirea statuii lui Ion I.C. Brătianu a avut loc ieri, în parcul cu acelaşi nume, în prezenţa a câteva sute de persoane. Mare parte dintre cei prezenţi au fost liberali, grupul fiind condus de preşedintele PNL, Ludovic Orban. De altfel, pentru a marca acest eveniment, şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL a avut loc ieri la Oradea. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi prefectul Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Florin Birta şi Mircea Mălan, parlamentarii liberali bihoreni, episcopul ortodox al Oradiei Sofronie Drincec şi cel greco-catolic, Virgil Bercea, şefi de instituţii deconcentrate, dar şi academicienii Nicolae Noica şi Mihai Şora. Acesta din urmă, în vârstă de 101 ani, a ţinut să fie de faţă la dezvelirea statuii marelui om politic care s-a aflat în fruntea Guvernului României în momentul înfăptuirii Marii Uniri. Din partea Consiliului Judeţean Bihor au fost prezenţi doar consilierii liberali. Ceremonia a debutat la ora 13.00, cu intonarea Imnului de stat al României, după care a fost dezvelită statuia lui Ionel Brătianu. Sarcina i-a revenit sculptorului Radu Ciobanu, cel care a câștigat concursul pentru realizarea statuii, organizat de municipalitate în anul 2015. A urmat slujba de sfinţire, săvârşită de PS Sofronie Drincec. Despre importanţa implicării lui Ionel Brătianu în realizarea Marii Unirii, dar și despre motivele pentru care românii şi, implicit, orădenii, trebuie să-i fie recunoscători a vorbit primarul Ilie Bolojan. „Marcăm azi personalitatea unuia dintre cei mai mari oameni politici pe care i-a dat țara noastră: Ion I.C. Brătianu. Alături de alți câțiva oameni politici de seamă și alături de armata română, acesta a avut un rol major la ceea ce este România astăzi și la faptul că Oradea, Aradul, Timișoara și celelalte orașe sunt astăzi în România. Era o obligație din partea noastră ca oraș să amplasăm această statuie, iar în anii următori, când pe parcursul a doi ani vom marca și în Oradea Centenarul Marii Uniri, ne propunem ca, pe lângă cele 100 de proiecte de investiții, să mai amplasăm câteva statui în semn de respect pentru oameni care au făcut lucruri importante pentru România și pentru Oradea”, a afirmat Bolojan, precizând că a fost aleasă ziua de 24 noiembrie pentru acest eveniment pentru că „azi se împlinesc 90 de ani de la decesul său, la 63 de ani, în timp ce servea România ca prim-ministru, încheind o carieră care şi-a pus amprenta asupra a ceea ce este astăzi ţara noastră”. În discursul său, primarul Oradiei a menţionat că Ion I.C. Brătianu a fost un model de demnitate, iar românii merită să-i respecte pe atât pe Brătianu, cât şi pe Iuliu Maniu, Regele Ferdinand, Regina Maria şi pe toţi generalii Armatei Române.

 

„O floare rară, a recunoştinţei”

Istoricul Nicolae Noica a apreciat faptul că municipalitatea orădeană a ales să-l omagieze pe marele om politic Ion I.C. Brătianu. „Se spune adesea că recunoștința e o floare rară. Ei bine, aici la Oradea, s-a sădit azi o floare rară: recunoștința față de Ion I.C. Brătianu, cel care, în 1916, după doi ani de amânări bine gândite, a semnat documentul de intrare în război a României. Merită arătat tineretului mult mai mult despre cine a fost I.C. Brătianu, cel care a provenit dintr-o familie de mari patrioți. Acesta s-a format înainte ca tehnician, lucrând 6 ani inginer constructor la Paris, apoi alți 6 ani la construcții în țară, fiind cel care a lucrat cu Anghel Saligny la Podul peste Dunăre. Numai după 12 ani a intrat în politică, unde cu demnitate a realizat niște lucruri extraordinare”, a menţionat Nicolae Noica. Academicianul consideră că Oradea ar trebui să amplaseze şi o statuie a Regelui Ferdinand, cel care a contribuit decisiv la Marea Unire din 1918. 

„Cu ani în urmă, obișnuiam să vin cu familia la Băile Felix, umblam pe străzile acestui frumos oraș și nu-mi imaginam că o să-mi leg destinul de aceste locuri. Acum o parte din inima mea se află aici”, a declarat sculptorul Radu Ciobanu, care, în alocuţiunea sa, a explicat simbolistica monumentului. Astfel, pe coloana de lângă statuia lui Ion I.C. Brătianu, se află stema regală a României, ce reuneşte simbolurile provinciilor istorice. Deasupra coloanei este o acvilă, „simbol al Armatei Române şi al măreţiei statului”, iar în stânga, se află statuia lui Brătianu, arătând spre simbolul ţării. După alocuţiuni a urmat festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori, ceremonialul încheindu-se cu defilarea detaşamentului de onoare. Manifestările dedicate lui Ion I.C. Brătianu au continuat cu un simpozion de prezentare a personalităţii acestuia, care s-a desfăşurat, de la ora 16.00, în sala mare a Primăriei Oradea, la care au fost invitaţi să vorbească academicienii Nicolae Noica, Ionuț Cojocaru și Mihai Șora.