Fostul director al BNR Bihor, Ioan Degău, a împlinit sâmbătă, 7 octombrie, frumoasa vârstă de 80 de ani, bun prilej de a-i avea aproape pe cei dragi, de data aceasta acasă, la Beiuş, dar şi de a lansa trei titluri noi de carte. De asemenea, înainte cu două zile de aniversare, sărbătoritul a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Bunteşti, comuna sa natală, după ce, în 2008, a fost declarat cetăţean de onoare al Beiuşului.

 

La vârsta de 80 de ani, Ioan Degău se poate mândri cu o listă impresionantă de cărţi, o parte dintre ele ca autor, o altă parte în calitate de coautor sau unele la a căror realizare şi-a adus contribuţia financiară. Sunt nu mai puţin de 85 de titluri de carte de a căror apariţie se leagă numele lui Ioan Degău, 12 ca autor, 17 - în calitate de coautor, cinci îi evocă personalitatea, iar alte 50 au văzut lumina tiparului cu sprijinul său financiar. Cele trei noi titluri de carte lansate sâmbătă sunt „Crişana tradiţională. Pagini de etnografie, dialectologie şi folclor”, volumul 9, „In honorem Ioan Degău” şi „Drumul meu aşa cum a fost”. Pe de altă parte, de numele lui Ioan Degău se leagă şi construirea unei biserici de lemn şi a unei case ţărăneşti tradiţionale din zona Beiuşului, precum şi nenumărate fapte bune, căci, aşa cum şi domnia sa recunoaşte, nu poate refuza pe nimeni care-i cere ajutorul. Nu în ultimul rând, „averea” lui Ioan Degău sunt cei patru băieţi, patru nurori, şapte nepoţi şi doi strănepoţi. Despre notorietatea lui Ioan Degău vorbeşte de la sine şi numărul de persoane care i-au fost alături, sâmbătă, chiar acasă la Beiuş, la eveniment participând nu mai puţin de 360 de oameni, de la bancheri, istorici, jurnalişti, scriitori, dascăli, şefi de instituţii, primari, foşti primari la solişti, dansatori, prieteni şi alţi colaboratori. Printre cei prezenţi, s-au numărat prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, Adrian Morar, preşedintele Băncii Centrale Cooperatiste Creditcoop, cunoscutul jurnalist Cornel Nistorescu, directorul general al ziarului Cotidianul, generalul bihorean Aurel Rogojan, fost consilier al ultimului şef al Securităţii, gral Iulian Vlad, Vidu Bidilean, bihorean originar din Albeşti (Bihor), membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, senatorul Cornel Popa, deputatul Gheorghe Bogdan, fostul deputat Mihai Bar, Ligia Mirişan, directorarea Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, istoricii Viorel Faur, Blaga Mihoc, Mihai Drecin, Ion Zainea, scriitorii Mircea Bradu, Miron Blaga şi Paşcu Balaci, Miron Horgiu, preşedintele Băncii Cooperatiste „Izvoru” Ştei, viceprimarul Beiuşului, Ovidiu Dăescu, amfitrionul întâlnirii fiind jurnalistul şi profesorul Ioan Laza.

„Ioan Degău reprezintă un exemplu de implicare în viaţa comunităţii. Este omul soluţiilor favorabile şi omul gospodar, în alt plan. Un om cu suflet frumos, aplecat asupra actului de cultură”, l-a caracterizat prefectul de Bihor pe sărbătoritul zilei. Nicolae Cinteză a vorbit despre bihoreanul al cărui destin s-a împletit, timp de 45 de ani, cu destinul BNR, incluzându-l în categoria celor care, după 1990, „au contribuit la renaşterea menirii de bancher, fapt posibil inclusiv prin activitatea sa publicistică”. De asemenea, a amintit despre contribuţia sa importantă la literatura istorică şi etnografică. Chiar dacă nu a fost prezent la Beiuş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a transmis un mesaj lui Ioan Degău în această zi specială. La rândul său, vicepreşedintele Senatului, Cornel Popa, l-a descris pe Ioan Degău ca fiind „un excelent om al scrisului, un om care deschide uşa tuturor, care niciodată nu a uitat de obârşia sa”. Fostul director al sucursalei Bihor a BNR şi actual director al Băncii Centrale Cooperatiste Agenţia Oradea a fost numit de jurnalistul Cornel Nistorescu „un fel de trunchi de care s-au sprijinit diverse proiecte literare, folclorice și muzicale, un senior aflat la loc de cinste în istoria locului”. „Atâţia oameni s-au adunat pentru a sărbători o personalitate a locului, nu se întâmplă foarte des acest lucru pentru că nu suntem uniţi”, a remarcat Cornel Nistorescu.

 

Epistolă de la „leul de aur”

La ceas aniversar, avocatul şi dramaturgul Paşcu Balaci i-a dedicat sărbătoritului o epistolă din partea leului românesc de aur, care a împlinit 105 ani, „unui om de aur”: „Mulţi au spus despre mine că îmi dau arama pe faţă, ba că sunt chiar ochiul dracului, ba că sunt greu, ba că sunt uşor, ba că eu îmi iau întotdeauna partea ce mi se cuvine, dar am preferat să tac şi am ales să-mi fie gazde bune oamenii gospodari din România, care, după pilda biblică, ştiu să înmulţească talanţii. Şi dumneata, domnule Degău, ai ştiut să-ţi înmulţeşti talanţii”, i-a scris, printre altele, prietenul Paşcu Balaci. Şi primarul Şteiului, Iulian Balaj, i-a dedicat sărbătoritului o poezie, intitulată „Sunt doar un mesager”, recitată cu acest prilej de referentul Anca Banda. După toate luările de cuvânt a venit şi rândul aniversatului să-şi transmită gândurile: „La ceas aniversar mă mândresc cu realizări care ţin de fiinţa mea, de cea care mi-a fost soţie timp de 52 de ani, precum şi de cei patru fii, cu soţiile, fiii, fiicele, nepoţii şi strănepoţii, pe care m-am străduit să-i îndrum spre o viaţă onestă. Apoi, sunt mândru de activitatea de promovare a culturii, de cele zeci de cărţi, dintre care Monografia Beiuşului este cartea mea de suflet. Apoi, sunt mulţumit de micul muzeu cu profil istoric şi etnografic. Vă asigur de un lucru, a face bine a reprezentat un crez pentru mine şi aşa va fi cât voi trăi”. La reuşita zilei de sâmbătă au contribuit solişti şi dansatori bihoreni, precum şi îndrăgitul cântăreţ de muzică populară Tiberiu Ceia.