Orădeanul Adrian Farcaş va participa la cea de a XVI-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent, Cluj-Napoca. Inginerul va expune brevete în domeniul panourilor solare, dar şi al pompelor de căldură. În cursul anului trecut, invenţiile orădeanului au fost medaliate cu aur la două saloane internaţionale de profil.

 

Adrian Farcaş a participat în anul 2017 la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent unde, brevetele sale au obţinut medalia de aur, şi la Salonul Internaţional de Inventică Traian Vuia din Timişoara, unde a obţinut Marele Premiu, alături de premiul special din partea Universităţii Carol Davila şi premiul special din partea Universităţii Politehnice Bucureşti.

Anul acesta orădeanul va expune brevete în domeniul panourilor solare şi în cel al pompelor de căldură, în cadrul Pro Invent Cluj Napoca, ediţia a XVI-a, care se va desfăşura în perioada 21 martie-23 martie.

Aşa cum se arată în informarea transmisă redacţiei CRIŞANA, caracteristicile principale ale schimbătorului de căldură sunt: capacitatea de expandare în caz de îngheţ (astfel se elimină schimbătorul de căldura intermediar utilizat de toţi producătorii de pompe de căldură apă-apă şi scad simţitor costurile de implementare şi exploatare, respectiv creşte performanţa pompei de căldură cu 15-20%); este confecţionat dintr-un material antiaderent care previne formarea depunerilor (apa din foraj poate fi tulbure, cu un conţinut ridicat de impurităţi şi poate face depuneri, ducând la colmatarea schimbătoarelor uzuale); garanţia produsului poate fi extinsă până la 20 ani, ţinând cont de durabilitatea materialelor din care este confecţionat.

Caracteristicile principale ale celor două invenţii pentru panouri solare sunt: panoul solar nepresurizat echipat cu o valvă de joasă presiune pentru prevenirea evaporării agentului termic şi evitarea distrugerii tuburilor de sticlă ale panoului solar; tub pentru panoul solar, având o oglindă lipită de suprafaţa exterioară; partea dorsală pentru timpul iernii şi partea frontală pe timpul verii, peste care se află aplicat un strat izolator, având rolul de a limita pierderile de căldură prin partea dorsală, de a mări capacitatea de captare a radiaţiei solare şi de a umbri la nevoie partea expusă la soare în timpul verii.